”Türk ekonomisi yüzde 7.5 küçülür”

Capital Economics'e göre Doğru Avrupalı ekonomilerin tamamı krizde daralacak. Krizden etkilenecek ülkelerin başında ise Letonya ve Litvanya geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Londra merkezli araştırma şirketi Capital Economics Ltd, yayınladığı raporda Doğru Avrupa'daki tüm ekonomilerin krizden etkilenerek küçüleceği tahmininde bulndu. Bölgede gayrisafi yurtiçi hasılanın bu yıl ortalama yüzde 6 daralmasını bekleyen firmaya göre krizden en çok etkilenecek iki bölge ülkesi, ekonomileri yüzde 15'er küçülecek olan Letonya ve Litvanya. Rapora göre hükümetini büyüme beklentisi açıklasa da Polonya'nın da 2009'u yüzde 3'lük daralmala kapatması bekleniyor. Buna gröe, sanayi üretiminde azalmanın etkisiyle işsizliğin yüzde 15'lere çıkacağı tahmin edilen ülkenin, vergi gelirlerindeki azalmanın da etkisiyle bütçe açığının GSYİH'nin yüzde 5'ine kadar genişlemesi ile 2012'de euroya geçiş hedefi de tehlikeye düşüyor.

Capital Economics, Macaristan ve Romanya ekonomilerinde de yüzde 7.5 seviyesinde küçülme beklediğini açıklarken, levadaki değer kaybı nedeniyle Romen bankacılık sisteminin de ağır baskı altına girebileceği uyarısında bulundu.

Ekonomisinde yüzde 5 seviyelerinde küçülme beklenen Bulgaristan'ın da yakın zamanda IMF'den borç isteyebileceğini belirten Capital Economics uzmanları, ülkede likidite ihtiyacının giderilmesi için mail rezervlerin kullanılabileceğini, ancak bu kaynaların da en fazla 6-12 ay arasında dayanabileceğini yazdılar.

Roger Bootle, Jonathan Loynes ve Neil Shearing imzalarıyla yayınlanan raporun Türkiye bölümünde ise, ekonominin sene sonu itibariyle yüzde 7.5 seviyesinde küçüleceği tahmin edildi.