Türk halkıyla birlikteyiz

NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Musul’daki gelişmeler üzerine Türkiye’nin talebi doğrultusunda acil olarak toplandı. NATO yetkilileri, ''Türk halkıyla birlikteyiz'' mesajı verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), Musul’daki gelişmeler üzerine Türkiye’nin talebi doğrultusunda acil nitelikli bir toplantı yaptı. 

Üst düzey bir NATO yetkilisi, Türkiye’nin Musul’daki gelişmeler ve arasında Türk Başkonsolosunun da bulunduğu rehin alma olayıyla ilgili olarak müttefikleri bilgilendirdiğini kaydetti.

Aynı yetkili, toplantının danışma nitelikli 4. madde çerçevesinde yapılmadığını ve sadece bilgilendirme amacı taşıdığını ifade etti. NATO’nun temelini oluşturan Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. maddesinde "Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır" deniliyor.

Yetkili, NATO’nun gelişmeleri çok yakından ve büyük endişeyle izlemeyi sürdürdüğünü belirterek "Düşüncelerimiz rehin alınanlar ve Türk halkıyla birlikte" dedi.

Türkiye'nin çağrısı

Türkiye Musul'da yaşanan gelişmeler nedeniyle NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlarda da gerekli girişimlerin yapılmakta olduğunu açıklamıştı. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü mensuplarının sabah saatlerinde Musul'daki Türk başkonsolosluğuna baskın düzenledikleri, Başkonsolos dahil 49 konsolosluk personelini ve personelin bazı aile fertlerini şehrin başka bir bölgesine naklettikleri belirtilmişti. Açıklamada, Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 Türk vatandaşının aynı grup tarafından rehin alındığı bildirilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir