Türkiye 4G'yi tartışırken, AB'den 5G için 50 milyon €

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL – AB Komisyonu, mobil iletişimde 5G Ar-Ge çalışmalarında kullanılmak üzere 50 milyon Euro tahsis etti. 
 
AB'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, 2020 itibarıyla 5G mobil teknolojisinin kullanıma sunulması için bu yıldan itibaren tahsisat ayrılacağını belirtti. Kroes tahsisatın, Avrupa'nın yeniden küresel mobil endüstrisinin öncüsü haline gelmesi amacıyla ayrıldığını bildirdi ve "Avrupa sanayiinin 5G'ye öncülük etmesini, ürünün Avrupa'da yapılan araştırmalarla ortaya konulmasını ve Avrupa'da istihdam yaratmasını istiyorum, sözümüzü yerine getireceğiz" dedi. 
AB Komisyonu açıklamasına göre, 2020 itibarıyla dünya çapındaki mobil trafik 2010'a göre 33 kat artacak. Bu dönemde internete erişim ağırlıklı olarak, akıllı telefonlar, tabletler, makineler ve sensör gibi kablosuz cihazlarla yapılacağından dolayı, veri trafiğini taşımaya yönelik daha etkin ve yaygın teknoloji gerekecek. Ekonomide bütün sektörler dijitale kayarken, her AB işyeri ve vatandaşı hareket halinde kolay kullanımlı, daha güvenilir ve hızlı internetten yararlanacak. Açıklamada, "Yeni dalga araştırma projeleri, Avrupalıların günlük hayatları için üstün ultra yüksek hızlı mobil geniş bant teknolojisi vaat ediyor" denildi. 
 
Otomobillerde de kullanılacak
METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO and PHYLAWS adını taşıyan projelerin, 5G için mimari ve işlevselliğe yönelen araştırma projeleri olduğu belirtilen açıklamada, "AB sanayiinden oyuncular, dünyanın önde gelen telekom işletmecilerinden (British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefonica, Portugal Telecom) dünyanın büyük telekom pazarlayıcılarına (Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Thales Communications), dünyanın önde gelen iş yazılımı tedarikçilerine (SAP) ve aynı zamanda dünyaca ünlü otomotiv üreticilerine (BMW) uzanan bu projelere katılan akademi ve araştırma enstitüleriyle güçlerini birleştiriyorlar" denildi. 
5G konusunda sadece METIS projesine yeni 16 milyon Euro ayrıldığı kaydedilen açıklamada, 2007-2013 arasında, gelecekteki ağlar için araştırmalara 700 milyon Euro yatırım yapıldığı, bunun yarısının 4G ve üzeri teknolojilerin gelişmesine katkıda bulunmak üzere kablosuz teknolojilere tahsis edildiği belirtildi. 
 
Videolar 4G'ye göre 5 kat hızlı inecek
Projelerden METIS'in teknik hedefi şöyle açıklandı: 
-Alan başına bin kat daha fazla mobil veri: Ağ operatörleri aynı anda birçok kullanıcıya hizmet edebilecek. 
-10 ila 100 kat daha fazla sayıda birbirine bağlanmış araç: Arabanıza, buzdolabınıza, evdeki enerji kaynağına ve su kontrollerine bağlanıldığında işe yarayacak yeni akıllı teknolojiler bulunacak. 
-10 ila 100 kat daha fazla tipik kullanıcı veri oranı: Hareket ederken zengin video içeriği izlenebilecek. 
-Makine-Makine iletişiminde düşük enerji ve 10 kat daha uzun pil ömrü: Hareket halinde daha fazla bağımsızlığa ve düşük enerji tüketimine sahip olunacak. 
-Büyük bant genişliği gerektiren uygulamalarda daha pürüzsüz bir etkileşim ve 5 kat daha az bekleme süresi sağlanacak.