Türkiye - AB Ortaklık Konseyi toplandı

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nin 52. toplantısı Lüksemburg’da başladı. Toplantıda Türkiye'nin müzakere sürecinin hızından duyulan rahatsızlığı dile getirmesi öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LÜKSEMBURG - Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nin 52. toplantısı Lüksemburg’da başladı.Türkiye’yi AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun, AB kanadını ise Dönem Başkanı Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin temsil ettiği toplantıda ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınıyor.

Toplantıda, Türkiye’nin özellikle müzakere sürecinin hızından duyduğu rahatsızlığı ve süreçte somut ilerleme kaydedilmesi gerekliliği üzerinde durması beklenirken AB kanadının da bir yandan Türkiye ile ilişkilerin önemine atıfta bulunması, diğer yandan son dönemde atılan bazı adımlardan duyduğu rahatsızlıkları dile getirmesi öngörülüyor.

Türkiye’nin bölgesel rolü ve stratejik konumunun, AB açısından önemli bir ortak oluşunun, Türk ekonomisinin dinamizminin ve taraflar arasında terörle mücadele konusunda yürütülen aktif diyaloğun, AB’nin olumlu şekilde bahsedeceği konuların başını çekmesi bekleniyor.

AB’nin eleştiri ve endişe beyan edeceği konular arasında ise son dönemde yapılan bazı yasal düzenlemeler, temel hak ve özgürlükler alanında yaşanan bazı gelişmeler ve Türkiye’nin Ek Protokol’e yönelik tavrının öne çıkması öngörülüyor.

Toplantının ardından Çavuşoğlu, Venizelos ve Füle ortak bir basın toplantısı düzenleyerek toplantıyı değerlendirecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir