Türkiye BM'de G20'nin önceliklerini anlattı

Başbakan Yardımcısı Yılmaz'ın ev sahipliğinde BM'de gerçekleştirilen yüksek düzeyli toplantıda, Türkiye'de düzenlenecek G20'nin öncelikleri ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne katkısı ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın ev sahipliğinde BM'de gerçekleştirilen yüksek düzeyli toplantıda, Türkiye'de düzenlenecek G20'nin öncelikleri ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne (SKH) katkısı ele alındı. Türkiye, BM 70. Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde BM Genel Merkezi'nde Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi 2015 ve G20 konusunda yüksek düzeyli toplantı düzenledi. 

Yılmaz, toplantıda, etkinliğe katılan ülke temsilcilerine bu yılın başkanı olarak G20 gündemi hakkında bilgi verdi. G20'nin öncelikleriyle ilgili bilgi veren Yılmaz, Türkiye'nin dönem başkanlığı içinde kapsayıcılık, uygulama ve yatırım prensiplerinin öne çıkarılacağını söyledi. Yılmaz, düşük gelirli ülkelere odaklanılacağının altını çizerken, "Bu yıl G20'nin en önemli gündemini kapsayıcılık oluşturacak" dedi. Düşük gelirli ülkelerin katılımının o ülkeler için olduğu kadar gelişmiş, kalkınmakta olan ülkeler ve küresel ekonomik için de iyi olacağını belirten Yılmaz, bu sürecin çok iyi bir koordinasyon ve daha kapsayıcı bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı. 

Yılmaz, yatırım konusundaki önceliğin ise küresel altyapı açığının kapatılması olacağını dile getirerek, OECD'nin bu konuda gelecek 15 yıl içinde 70 trilyon doları bulan yatırım gerektiği tahmininde bulunduğunu hatırlattı. 

Cinsiyet ayrımı

OECD ülkeleri içinde eşitsizliğin son 30 yılın en yüksek seviyesine çıktığını bildiren Yılmaz, kadın ve gençlerin en savunmasız gruplar olmaları nedeniyle özel ilgiye ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Yılmaz, G20'nin geçen yıl 2025 yılına kadar cinsiyet ayrımını yüzde 25 oranında düşürmeyi hedeflediği anlatarak, bu hedefin 100 milyon kadının iş gücüne katılmasını sağlayacağını ifade etti. W20 (Kadın 20) grubu da Türkiye dönem başkanlığının bir yeniliği olarak dikkati çekiyor. 

Sığınmacı sorunu

Toplantıda sığınmacılar sorununun bir ülkenin değil küresel bir sorun olduğunu bildiren Yılmaz, bu nedenle soruna cevabın da küresel olması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, Türkiye'nin 2 milyon Iraklı ve Suriyeli barındırdığını ve bugüne kadar 7 milyar 600 milyon dolar harcadığını belirterek, dayanışmanın insanlık değerleri açısından önemli olduğunun altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir