Türkiye, daha aktif olmalı"

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak'ı ziyaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - MÜSİAD'ın Sütlüce'deki merkezinde gerçekleşen ziyarette, dernek yönetim kurulu üyesi ve dış ilişkiler sorumlusu Ümit Kiler de hazır bulundu. 

Musavi, ziyaretin, D-8'in Türkiye kamuoyundaki bilinirliğini artırmaya yönelik etkinliklerinin parçası olduğunu belirterek, "Türkiye, D-8'in kurucusu ve en büyük ekonomisi olarak daha aktif olmalı. D-8'in, kurucu ülkesi Türkiye'deki bilinirliğinin artması, D-8'in etkinliğinin artmasına da yol açacaktır" dedi. 

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın D-8 üyeliğinin tesadüf olmadığına dikkati çeken Musavi, "D-8 ülkeleri, gelişen sanayileri ve üretim güçleriyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki ilk 10 ülke içinde yer alır.  Aynı zamanda İİT'nin coğrafyasını ve kültürel yelpazesini temsil eder. D-8 ülkeleri, İİT'nin kapasitesini pek çok alanda yüzde 60 ila yüzde 80 oranlarında temsil eder" diye konuştu. 

"D-8 ülkeleri arasında karşılıklı ticareti, rekabet gücünü ve girişimciliği artırmalıyız" diyen Musavi, sözlerine şöyle devam etti: 

"Bunu sağlayacak araçlara sahibiz. D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması, Vize ve Gümrük Anlaşmaları yürürlüğe girdi. Bu anlaşmaları uygulamaya koyarak hedeflerimize ulaşabileceğimizi düşünüyorum. D-8 ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi; toplumları birbirine yakınlaştıracak, huzuru, refahı artıracak, güven ve istikrar ortamının oluşmasına da yol açacaktır." 

D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl arttığını ancak üyelerin potansiyelleri dikkate alındığında bunun yeterli olmadığını anlatan Musavi, "1997'de sadece 15 milyar dolarlık bölge içi ticaret hacmi, geçen yıl itibariyle 150 milyar dolara ulaşarak 10 kat artmıştır. Bu, kayda değer bir başarıdır. 2008-2018 yılları için üye ülke devlet başkanları tarafından öngörülmüş D-8 yol haritasına göre, D-8 içi ticaretin 2018'de 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasını hedefliyoruz. Bu rakama ulaşmak için de özel sektörün D-8 işbirliğine daha fazla dahil olmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Bu yıl Türkiye'de yapılacak D-8 Devlet Başkanları Zirvesi'nin, Türkiye'nin D-8 ülkeleri ile işbirliğini geliştirmede önemli dönüm noktası olacağını belirten Musavi, "Özel sektör D-8'in motoru konumundadır. MÜSİAD da özel sektörün Türkiye'deki itici gücü.  Hep beraber, el ele vererek bu motoru çalıştırmalı ve D-8'i daha aktif hale getirmeliyiz" dedi. 

Görüşmenin sonunda MÜSİAD Başkanı Olpak, ziyaretin anısına Musavi'ye bir plaket takdim etti.