Türkiye, ekimin yıldızları arasında!

S&P Dow Jones Indices verilerine göre küresel hisse senedi piyasaları ekimi yüzde 7.51 yükselerek son dört yılın en parlak performansını gösterdi. Türkiye de çift haneli yükseliş ile dünyanın hızlı yükselen borsaları arasında yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Pazar günü yapılan seçimlerde sandıktan tek parti hükümetinin çıkmasıyla iç piyasada oluşan olumlu hava BIST 100 bu hafta hızlı bir yükseliş trendine sokarken, Türkiye ekim ayında da dünyanın en iyi performans gösteren borsaları arasında yer aldı. Ekimde merkez bankalarının ‘güvercin’ yani genişlemeci söylemlerinin etkisiyle dünya borsaları son dört yılın en iyi yükselişini kaydetti. Türkiye, iki haneli yükselişle yıldız borsalar arasına girdi. 

Küresel piyasalarda 4 yılın en iyi performansı 

S&P Dow Jones Indices verilerine göre küresel hisse senedi piyasaları ekimi yüzde 7.51 yükselişle tamamladı. Borsalar, Ekim 2011’den bu yana en yüksek getiriyi sağladı. Gelişmiş ülke borsaları, gelişmekte olan ülkelerden biraz daha bir performans gösterdi. Yeni Zelanda, yüzde 13.31 ile gelişmiş piyasalar içinde en fazla getiri sağlayan borsa oldu. Bu ülkeyi sırasıyla yüzde 10.08 ve yüzde 9.29 yükselen Almanya ve Japonya izledi. Gelişmekte olan ülkelerin zirvesinde ise Endonezya, Çin ve Türkiye bulunuyor. Endonezya’da hisse senedi piyasaları yüzde 15.59 prim yaparken, Çin borsası yüzde 14.26, Türkiye’de ise hisse senedi piyasaları yüzde 11.24 ile çift haneli büyüme gösterdi. Ancak ekim sonu itibariyle Türkiye’de borsa yatırımcısının bu yılki kaybı yüzde 22.93 olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana dünyada en çok kazandıran iki borsa ise yüzde 22.06 ile Macaristan ve yüzde 20.53 ile İrlanda oldu. Borsaların son beş yılına bakıldığında en iyi performans yüzde 132 ile İrlanda, yüzde 102.16 ile BAE ve yüzde 93.60 ile ABD’nin oldu. Bu dönem içinde Türk hisse senetleri yüzde 35.44 gerilerken, en büyük düşüş yüzde 71 .70 ile Yunanistan ve yüzde 62.98 ile Brezilya’da yaşandı. 

Merkez bankaları doping etkisi yarattı 

Ekim ayında borsalara en büyük destek merkez bankalarının açıkladıkları parasal genişleme hamleleri ya da gelecekte gevşemenin süreceğine dair sinyallerinden geldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin aralık ayında ek parasal genişlemeye kapıyı aralaması ve Çin Merkez Bankası’nın ekonomiye ivmek kazandırmak amacıyla faizleri aşağı çekmesi, diğer yandan İsviçre Merkez Bankası’nın kendi genişleme programını büyütme kararı alması hisse senedi piyasalarını yukarı taşıdı. 

Hisse senedi piyasalarında yükseliş sürecek 

Analistlere göre borsalarda yükseliş bu yılın geri kalanında sürecek. JP Morgan Funds küresel stratejisti Anastasia Amoroso, CNBC’ye yaptığı açıklamada, hisse senedi piyasalarında yükselişin yılın geri kalanında devam edeceğini fakat bu yıl beklenen artışın önemli bir kısmının ekim ayında tamamlandığını belirtti. Amoroso, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık ayında atacağı adıma da bağlı olduğunu ifade ederek, “Eğer Fed, hamlesinin parasal sıkılaştırma değil de parasal normalleşme olduğuna piyasaları ikna ederse, borsalarda çıkış sürer” dedi.

Ekimde sevindiren altın evsimsel yükseliş trendine girebilir

Geleneksel olarak ekim altın için kötü bir ay sayılmasına karşın sarı metal, geçtiğimiz ay yatırımcısına yüzde 3.1 kazandırdı. Altının onsu 1.115 dolardan 1.150 dolara çıktı. Şu sıralar Fed’in faiz artırımının yaklaştığı endişesiyle yeniden gerileyen ve 1.130-1.140 bandında işlem gören altın, uzmanlara göre mevsimsel olarak yükseliş trendine giriyor. Hindistan’da Diwali festivalinin yapıldığı kasım ayı ile noel kutlamalarının olduğu aralık ile Çin’de yeni yıl tatili kutlamaları boyunca altın talebinin artacağı ve bunun fiyatlara yansıyacağı belirtiliyor. Diğer yandan jeopolitik sorunlar, Ortadoğu’daki gerginlik, özellikle NATO ile Rusya arasında Suriye konusundaki gerilimin altın fiyatlarını yükseltecek faktörler olarak görülüyor.

1212112-g.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir