Türkiye ekonomisi BM Genel Kurulu'nda
Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Akçay, BM Genel Kurulunda düzenlenen Ekonomik Krizle Mücadele Konferansında Türkiye ekonomisini anlattı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Akçay, Türkiye'nin de küresel mali ve ekonomik krizden etkilendiğini, ancak bankacılık sektörünün sağlam oluşunun krizin olumsuz etkilerini azalttığını söyledi.
Akçay BM Genel Kurulunda düzenlenen Ekonomik Krizle Mücadele Konferansında bir konuşma yaptı.
Mali ve ekonomik krizin önce gelişmiş ülkelerde başladığını daha sonra da gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini işaret eden Akçay, gıda ve enerji fiyatlarında da yükselme olduğunu kaydetti. Küresel ekonomide yaşanan küçülmenin işsizliği büyük oranda arttırdığını belirten Akçay, G20 ülkelerinin liderlerinin ekonomik krizle mücadelede önemli taahütlerde bulunduklarını ve ortak anlayışa vardıklarına dikkati çekti. Akçay, Türkiye'nin G20 ülkesi olarak bu taahhütleri yerine getireceğini, BM'de düzenlenen bu toplantının da bu ivmeyi sürdürülebilir kılacağına inandığını söyledi.
Türkiye'nin de küresel mali ve ekonomik krizden etkilendiğini kaydeden Akçay, küresel düzeyde üretimde, tüketimde, yatırımlarda ve ticaret hacminde görülen yavaşlamanın Türkiye ekonomisine de yansıdığını, sonuç olarak Türkiye'de de ekonomik büyümenin düştüğünü ve işsizlik oranının arttığını bildirdi.
Ancak Türkiye'de bankacılık sektörünün sağlam oluşunun krizin olumsuz etkilerini azalttığını vurgulayan Akçay, "Türk bankacılık sektörü güçlü sermaye temeli ve iyi idare edilen yapısıyla oldukça sağlıklı" dedi. Mali açıdan bakıldığında da Türkiye'nin, son 7 yılda uyguladığı tedbirli politikalardan ve önemli yapısal reformlardan oldukça yarar gördüğünü anlatan Akçay, bu sürede Türkiye'nin sürdürülebilir mali disiplinle kamu kesimi borçlanma gereğini ve kamu borç stokunu düşürmeyi başardığını belirtti.
Türkiye'nin sağlam mali duruşunun ekonomik krizle mücadelede bazı teşvik tedbirleri almasına yardımcı olduğunu anlatan Akçay, alınan bu tedbirlerin korumacı olmadığını ve AB uygulamalarıyla bağdaştığını söyledi.
Küresel ekonomik krizle ülkelerin tek başlarına mücadele edemeyeceklerini belirten Akçay, küresel düzeyde ortak eylem planı geliştirilmesi gerektiğini ve bu çerçevede küresel kurumsal reformun acil olduğu konusunda dünyada giderek artan derecede bir uzlaşma olduğunu kaydetti. Akçay konuşmasında, Türkiye'nin uluslararası mali kurumlarda yapılması gereken reformları desteklediğini, bu kurumların günümüzün küresel ekonomik görünümünü daha iyi yansıtması gerektiğini ve gelişmekte olan ülkelere küresel ekonomik alanda daha fazla güç ve ses verilmesi gerektiğini ifade etti.