”Türkiye-Ermenistan ilişkileri farklı bir düzleme geçti”

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan, Ermenistan ve Türkiye arasındaki uzlaşmanın herhangi bir ön koşula bağlı olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİFLİS - Gürcistan'a resmi ziyarette bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin artık farklı bir düzleme geçtiğini söyledi.

Nalbantyan, iki günlük ziyareti kapsamında Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Vaşadze, Nalbantyan ile ekonomik, politik ve insani yardım konularını değerlendirdiklerini, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin 25 Haziranda Ermenistan'a yapacağı ziyaretle ilgili ayrıntıları da görüştüklerini belirtti. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in St. Petersburg'daki görüşmeleri ve "Türkiye ile Ermenistan arasındaki yol haritası sürecinde mevcut durumu nasıl değerlendirdiği" sorusu üzerine, "Aliyev-Sarkisyan görüşmesinin, yol haritası süreciyle ilgisi olmadığını" kaydetti.

Nalbantyan, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin bugün artık farklı bir düzleme geçtiğini" belirterek, "Top bugün Türkiye'nin elindedir" dedi.

"Ermenistan ve Türkiye arasındaki uzlaşmanın herhangi bir ön koşula bağlı olmadığını" kaydeden Nalbantyan, Türkiye ile ilişkilerinde ilerleme olacağına inandıklarını, Ermenistan'ın bölgesel ve güvenlikle ilgili sorunların çözülmesi konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Edvard Nalbantyan, Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan'ın, "Ermenistan'ın Gürcistan'ın transit altyapısına bağımlılığını, Türkiye ile demiryolu bağlantısını açarak azaltması gerektiği açıklamasını nasıl değerlendirdiği ve bu konunun Vaşadze ile görüşülüp görüşülmediği" sorusuna cevaben, bu ve diğer başka sorunlar hakkında görüştüklerini, "her türlü sorunun, iki ülke arasında müzakere yoluyla çözülebileceğini" söyledi.

Nalbantyan, iş adamlarının, kargo ve yük taşımacılığıyla ilgili sıkıntıları olduğunu ve Gürcistan üzerinden taşımacılığın maliyetinin yüksek olmasının nedeninin sorulmasının normal olduğunu kaydetti. Nalbantyan, Ermeni iş adamlarının, taşımacılık için alternatif rotalar aramasının da doğal olduğunu, sorunun ortadan kalkması için Gürcistan ile görüşmelerin süreceğini ifade etti.

"Novosti Armenia" haber ajansında yer alan habere göre Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, "Poti ve Batum limanları ile Ermenistan arasındaki kargo taşıma ücretlerinin, limanlardan başka bölgelere yapılan transferlerden daha pahalı olduğunu" kaydetmişti.

Başbakan Sarkisyan, "Ermenistan'ın Gürcistan'ın transit altyapısına bağımlılığının, Ermenistan'ı, Avrupa ve diğer bölgelere bağlayacak alternatif demiryolu rotalarının olması durumunda önemli ölçüde azalacağını" söylemişti. Ermenistan'ın dış ticaretinin üçte ikisi Gürcistan üzerinden yapılıyor.

Nalbantyan ayrıca, Gürcistan'da Ermeni kültür haftası düzenleneceğini duyurdu. İki ülke arasında sıcak dostluk ilişkisi bulunduğunu kaydeden Nalbantyan, ilişkilerin daha da sağlamlaştırılması için daha sık görüşmeye karar verdiklerini belirtti.