Türkiye, eurodan çıkışın yaratacağı şok dalgasına dayanır

Yunanistan eurodan çıkarsa Avrupa ekonomisinin reel olarak yüzde 4 küçülebileceği belirtilirken, Türkiye’nin çok büyük sistematik sorunlar yaratacak risklerle karşı karşıya olmadığı ifade ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - ABD'li yatırım bankası Merill Lynch Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Baş Ekonomisti Türker Hamzaoğlu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimalinin piyasalarda yeni bir şoka neden olabileceğini belirterek, "Türkiye ikinci bir şok dalgası karşısında direnç gösterebilir. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye için de riskler var, fakat çok büyük sistematik sorunlar yaratacak oranlarda değil. Biz Türk bankacılık sisteminin bu şokla başa çıkabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Hamzaoğlu, Yunanistan'ın eurodan çıkması durumunda piyasalarda yaşanabilecek ikinci bir şok dalgasında cari açığın Türkiye için bir risk oluşturabileceğini belirtirken, "Daha da önemlisi, bu artık bilinen bir risk ve Türkiye'deki şirketler ve bankalar 2008-09 ve 2011'de stres testinden başarıyla geçti" ifadelerini kullandı.

Avrupa reel olarak yüzde 4 küçülülür

Hamzaoğlu, Avrupa ekonomistlerimiz, Yunanistan eurodan çıkarsa dünyada Lehman Brothers ile başlayan 2008-2009 krizine benzer bir şok yaşanabileceğini ve bunun sonuncunda Avrupa ekonomisinin reel olarak yüzde 4 küçülebileceğini belirtiyor" dedi. Türkiye'nin ikinci bir şok dalgası karşısında direnç gösterebileceğini belirten Hamzaoğlu, "Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye için de riskler var, fakat çok büyük sistematik sorunlar yaratacak oranlarda değil. Biz Türk bankacılık sisteminin bu şokla başa çıkabileceğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Brüt dış borç rakamlarının mevcut riskleri olduğundan daha büyük gösterdiğini ve şirketlerin yurt dışı borçlanmalarını uluslararası bankalardan, daha kuvvetli bilançolara sahip yurt içi bankalara kaydırdıklarını ifade eden Hamzaoğlu, "Türk bankalarının yabancı bankaların bilançolarını küçülttükleri bir ortamda pazar paylarını artırabileceklerini ifade ediyoruz" dedi. Hamzaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Avrupa'yı vuracak bir şok dalgasında özel sektörün dış borcunu yüzde 70 oranında çevirebileceği
varsayımı altında, net dış borç geri ödemesinin 13 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu da GSYH'nin yüzde 1.6'sı ve bankacılık sistemi varlıklarının yüzde 1'i, yani idare edilebilir rakamlar."

Türk bankacılık sisteminin fırsatları da var

Tüm dünyada yaşanacak yeni bir krize karşı Türkiye'nin zayıf yanının yüksek cari açık olduğunu dile getiren Hamzaoğlu, "Fakat geçmiş krizlerde görüldüğü gibi özel sektör ve bankacılık sistemi bunu atlatabilecek güçte ve sistemdeki düşük oranlı borçluluk seviyeleri nedeniyle toparlanma son derece çabuk gerçekleşiyor" yorumunda bulundu.

Hamzaoğlu riskler karşısında Türk bankacılık sisteminin fırsatları da olduğunu belirterek, "Avrupa ile ilgili beklentilerimiz bozulurken, Türk bankalarının bu çalkantılardan Avrupalı rakiplerinden
pazar payı kaparak çıkabileceğini düşünüyoruz" dedi. Merrill Lynch'in hafta başında yayınlandığı
Türkiye Makro Gözlem başlıklı raporunda, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma riskinin arttığı belirtilmişti. Raporda, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının Türkiye için de endişe
kaynağı olabileceği, buna rağmen Türkiye'nin Euro Bölgesi krizi ile şu ana kadar "gayet iyi bir şekilde başa çıkabildiği" ifade edilmişti.

‘Avrupalı AB'ye mesafeli ama euroyu da bırakmıyor'

Avrupa Birliği'nde kamu borcu krizinin başlangıcından bu yana Avrupa entegrasyonuna yönelik desteğin keskin bir şekilde düştüğü, ancak çok az Avrupalının euroyu terk etmek istediği hatta en zor durumdaki Yunanlıların ortak para biriminde kalma konusunda en hevesli tavrı gösterdiği ortaya çıktı. Reuters haber ajansının analizinde dün açıklanan ABD'li Pew kamuoyu yoklama şirketinin araştırmasına göre İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Yunanistan'da artan sayıda kişinin entegrasyonun ekonomilerini zayıflattığına inandıklarını ve AB'ye üyeliği sorguladıklarını ortaya çıkardı. Araştırmada yalnızca Almanya'da 2009'dan bu yana AB projesine desteğin arttığı saptamasına yer verildi. 2009'daki araştırmaya göre 2 yüzdelik puan artışla Almanların yüzde 65'i üyeliği olumlu görüyor. İspanyolların yüzde 54 AB'de olmanın değerini sorgularken, desteğin düşüşü eurodan çıkış çağrılarına tahvil olmuyor. İspanya'nın son üç yılda ikinci kez resesyona düşmesine karşın İspanyolların yüzde 60'ı ortak para birimi eurodan çıkmak istemiyor. AB-IMF programının seçmenlerce reddedildiği Yunanistan'da ise ülkenin eurodan çıkacağına dair kaygıların arttığı, katılımcıların yalnızca yüzde 23'ünün eski para birimi drahmaya dönme arzusunda olduğu saptandı. Eurodan ayrılma konusunda en büyük isteğin İtalya'da olduğu, katılımcıların yüzde 40'ı eski para birimi lirete geçmek istediklerini söyledi. Avrupa ekonomik ve siyasi birliğinin ülkeyi böldüğü İngiltere'de katılımcıların yüzde 73'ü euro dışında kalmanın iyi bir şey olduğunu belirtti. Araştırma her birinden bin kişiyle görüşülen 8 AB ülkesinde mart-nisan aylarında gerçekleştirildi.