Türkiye ile vize muafiyetinin zamanı geldi

Estonya Dışişleri Bakanı Paet, Türkiye’nin, AB’nin vize uyguladığı tek aday ülke olmasını iki yüzlülük olarak yorumladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB ülkelerinden Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, "Türkiye ile vize muafiyetinin zamanının geldiği"ni vurgularken, Türkiye’nin, AB’nin vize uyguladığı tek aday ülke olduğuna dikkat çekerek, bu durumu "iki yüzlülük ve haksız" olarak niteledi. Paet, "Avrupa Komisyonu’nu, Türkiye ile vize liberalizasyonuna ilişkin bir yol haritasını sunmaya çağırmanın zamanının geldiğinin" altını çizdi.

Urmas Paet, EUObserver tarafından "Türkiye ile Vize Muafiyeti Zamanı" başlığı ile yayımlanan geniş makalesinde, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin halen her zamandan çok karmaşık olduğunu savundu. Pazartesi günü yapılacak AB Dışişleri Konseyi toplantısında Türkiye ile gelecekteki ilişkilerin tartışılması için fırsat oluşturduğu söyleyen Paet, Türkiye ile hem dış politikası hem güvenlik konularında daha yakın bir iletişim gereğinin altını çizdi.

Arap Baharı'nda Türkiye hayati rol oynamalı

"Arap Baharı" konusunda da Türkiye’nin taşıdığı öneme vurgu yapan Paet, giderek artan biçimde göçmenlerin, Türkiye üzerinden AB’ye ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Açık ki Türkiye, bu sorunlara çözüm bulmada hayati bir rol oynamalı" dedi.

Estonya Dışişleri Bakanı, vize muafiyetinin aday ülkelere sağlanmasının "doğal" gibi göründüğünü, ayrıca AB’nin bu tür uygulamalarının, görünür gelecekte AB üyesi olma olasılığının bulunmayan birçok ülke ile bulunduğunu anımsattı.

Vize muafiyeti AB'de neden hala tabu

Makalesinde "Türkiye’nin Avrupa ile güçlü ekonomik ve kültürel entegrasyonu dikkate alındığında AB’de vize muafiyetinin neden hala tabu olduğu sorusu gündeme geliyor" diye yazan Urmas Paet, Türkiye ile sorunun, Türkiye üzerinden AB’ye girmeye çalışan göçmenlerin oluşturduğunu belirtti.

Paet, bu bağlamla Türkiye ile AB arasında müzakereleri tamamlanan "Geri Kabul Anlaşması"na değinirken Türkiye’de göçmenler konusunda AB’nin destek sağlamasının gereğine vurgu yaptı.

Somut adımlar atılmalı

Avrupa’nın Türk vatandaşlarına "daha açık olma isteğini göstermesi şart olduğunu" da vurgulayan Urmas Paet, AB Adalet ve İçişleri Bakanlarının Şubat ayında, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile vize diyalogunu başlatma niyetini not aldığını anımsatarak, "Bu sözünü yerine getirmek ve AB ile Türkiye arasında vize muafiyetine yönelik somut adımların atılması için uygun zamanının geldiğini hissediyorum" dedi. Estonyalı Bakan, Türkiye’yi kastederek şunları da yazdı:

İki yüzlülük ve haksız

"Vatandaşları, Avrupa Birliği’ni ziyaret ettiklerinde vize başvurusunu yapmaları gereken tek aday ülke. Bu durum, Avrupa Birliği’nin, görünürdeki gelecekte Avrupa Birliği’ne katılmayı isteksiz veya olanağı bulunmayan üçüncü ülkelerle ciddi vize muafiyet müzakerelerini yaptığı bir dönemde iki yüzlülük ve haksız gibi görülüyor."

Estonya Dışişleri Bakanı, AB ve Türkiye’nin artık daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiği inancını da dile getirdiği makalesinde vize konularında ilerlemenin sağlanmasının adeta durmuş olan katılım müzakerelerine de katkıda bulunacağını savundu.

Vize için yol haritası sunulmalı

AB’nin, ciddi alınması için verdiği sözlerini yerine getirmesini de isteyen Paet, "Bu nedenle Avrupa Komisyonu’nu, Türkiye ile vize liberalizasyonuna ilişkin olarak, açık biçimde tanımlanan koşulların temelinde vize özgürlüğü olasılığını öneren bir yol haritasını sunmaya çağırmanın zamanı geldi" sözlerini de kullandı.

Estonyalı Bakan, makalesine son verirken de, "Kendimize, iki yüzlü olmaya ve AB’nin genişleme ve vize politikası ile kumar oynamaya izin veremeyiz" sözlerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir