Türkiye, IMO Genel Kurul Başkanı
Türkiye, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) daimi temsilcisi olarak, 2013-2015 dönemi için Genel Kurul Başkanlığı'na seçildi
LONDRA - İngiltere'nin başkenti Londra'da, IMO'nun 28. Genel Kurul toplantısı yapıldı. Birleşik Krallık'ın teklifiyle gündeme gelen ve genel kurul üyelerinin desteğiyle genel kurul başkanlığına seçilen Türkiye, IMO'ya katıldığı 25 Temmuz 1956 tarihinden bu yana ilk kez bu önemli görevi üstlenmiş oldu.
2015 yılında yapılacak bir sonraki genel kurula kadar IMO Genel Kurulu Başkanlığını Türkiye adına, Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz yürütecek.
Büyükelçi Çeviköz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün sabah, önce daimi temsilcilerin yapmış oldukları delegeler komitesi toplantısında ev sahibi ülke İngiltere'nin önermesiyle ve daha sonra aşağı yukarı 20'ye yakın ülkenin de destek konuşmaları yapmasıyla Türkiye, Uluslararası Denizcilik Örgütü nezdindeki daimi temsilcisi olarak IMO 28. Genel Kurulu başkanlığına seçildi" dedi.
Bunun Türkiye için önemini vurgulayan Çeviköz, genel kurul başkanlığı görevinin 2013-2015 yılları arasında 2 yıl boyunca süreceğini belirtti. Bu görevin üstlenilmesinin, Piri Reis Haritası'nın 500. yıldönümünde denk gelmesinin çok gurur verici bir gelişme olduğunu dile getiren Çeviköz, şunları söyledi:
"Türkiye IMO'ya 50 yıldan fazla süredir üye olmasına rağmen, bu kadar yüksek bir görev hiçbir zaman almamıştı. Onun için 2013-2015 yılları arasında 28. Genel Kurula dönem başkanlığı yapacak olmamızdan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyorum."
"Çok güzel, çok gurur verici"
IMO'nun 4 Aralık'a kadar sürecek genel kurulunda, konsey seçimlerinin de yapılacağını kaydeden Büyükelçi Çeviköz, "Türkiye, C kategorisinden konsey üyeliğine aday. Bu seçimler 29 Kasım Cuma günü yapılacak. Seçimler sırasında da Türkiye'nin büyük bir çoğunlukla yeniden C kategorisinden konsey üyeliğine seçileceğini umuyorum. Bütün bu gelişmelerin benim başkanlık edeceğim bir döneme rastlaması, elbette çok güzel, çok gurur verici bir husus" diye konuştu.
Büyükelçi Çeviköz, Türkiye'nin genel kurul başkanlığı üstleneceği iki yıllık sürede IMO'nun gündeminde birçok konunun bulunduğunu, örneğin iç denetim mekanizmasıyla ilgili bazı kararlar alınacağını ifade etti.
"Bir deniz ülkesi olarak Türkiye'nin deniz ticaretinin, deniz ticareti emniyetinin ve deniz ticareti yollarının emniyetinin fevkalede önemli olduğu bir gerçek" diyen Ünal Çeviköz, Türkiye'nin de IMO dönem başkanlığını süresince bütün ülkelerin IMO'nun ve deniz ticaretinin daha emniyetli bir şekilde gelişmesine yapılacak olan katkılarda bilfiil başkanlık yaparak en önde rol oynayan ülke olacağını söyledi.
Denizcilikle ilgili konularda, üye ülkeleri bağlayıcı kararların alınabildiği IMO bünyesinde, 170 üye ülke, gözlemci statüsü kazanmış 78 hükümetdışı uluslararası kuruluş ve 61 hükümetlerarası uluslararası kuruluş bulunuyor.
Türkiye bu yıl haziran ayında, Piri Reis Haritası'nın 500. yıldönümü dolayısıyla, çini bir Piri Reis haritasını IMO'ya hediye etmişti. Harita, IMO'nun Londra'daki merkezinin girişinde bulunuyor.