Türkiye, KKTC'nin su ihtiyacını karşılayacak

KKTC Başbakanı Küçük, "Yaklaşık 50 yıllık özlemimizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA- Türkiye'den borularla denizaltından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) su getirilmesini öngören, "KKTC'nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetlerarası Çerçeve Antlaşması" Lefkoşa'da KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından imzalandı.

İmzaların atılasıyla, Türkiye'den KKTC'ye borularla yılda 75 milyon metreküp su taşınmasını öngören projenin de ilk adımı atılmış oldu.

Anadolu Üniversitesi Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da onur konuğu olarak hazır bulundu.

İmza törenine KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları için KKTC'de bulunan TBMM heyeti ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı da katıldı.

"Proje 4 yılda tamamlanacak"

Törende, proje hakkında katılımcılara, Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Müşaviri Bekir Karaduman bilgi verdi.

Buna göre, Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerinde yapılacak Alaköprü Barajı'ndan KKTC'ye borularla yılda 75 milyon metreküp su getirilecek. Üç aşamada tamamlanacak projenin ilk ayağı olan Alaköprü Barajı'nın ihalesine çıkılırken, bu barajdan alınacak su Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Dört yılda tamamlanması hedeflenen projenin yaklaşık 450 milyon dolar olan maliyeti Türkiye tarafından karşılanacak.

"4 yılda tamamlanacak"

İmza töreninin ardından konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, siyasete girdiği günden beri KKTC'ye su getirilmesi projesinin tartışıldığını ve başbakanlığı boyunca da Türk Başbakanları ile bu konuyu görüştüğünü anlattı.

Projenin ihale safhasına girmiş olmasının önemine işaret Eroğlu, AK Parti iktidarına teşekkür etti. Projenin kaynağının hazırlanıp ihaleye çıkma aşamasına gelmesinin, projenin 4 yıl içinde tamamlanacağının göstergesi olduğunu belirten Eroğlu, "KKTC için iki stratejik öneme haiz proje var, bunlardan biri su, biri de elektrik" dedi.

Eroğlu, elektrik konusunda KKTC;nin bugün kendi kendine yetmesine rağmen, gelişmekte olan turizm ve ekonomik faaliyetler dikkate alındığında deniz altından gelecek elektriğe de yakın zamanda ihtiyaç duyulacağına işaret etti.

Türkiye'den gelen elektrik ve su ile KKTC'nin daha süratle kalkınan bir ülke durumuna geleceğini ifade eden Eroğlu, Türk hükümetine teşekkür etti.

"Yaklaşık 50 yıllık özlemimizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz"

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de "Yaklaşık 50 yıllık özlemimizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz" diyerek sözlerine başladı.

Küçük, 20 Temmuz 1974'de Mehmetçiğin Kıbrıs'a gelip Mücahitle buluştuğunu ve buna Barış Harekatı dendiğini, bugün de Barış Suyu'nun KKTC'ye gelmesi için ilk imzaları attıklarını söyledi. 75 milyon metreküp suyun bir kısmının kullanım, bir kısmının da sulama suyu olarak kullanılacağını ifade eden Başbakan Küçük, suyun KKTC;ye yeni bir çehre kazandıracağını vurguladı.

Suyun sadece Kuzeye ve Kıbrıs Türk halkına değil tüm Kıbrıs;a faydalı olacağının altını çizen Küçük, Rum tarafının da bu sudan çeşitli yöntemlerle yararlanacağını anlattı.

"Adada iklim değişikliği olacak' diyen Küçük, Türk hükümetine teşekkür etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir