Türkiye önce sınır kriterlerini karşılamalı

İngiliz Parlementosu'nun yayımladığı Türkiye raporunda AB'ye üye olunması halinde komşu ülkelerden artacak göç nedeniyle sınır kontrollerinin sıkılaştırılması istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Parlamentosunun İçişleri Komisyonu, Türkiye'nin AB üyeliği durumunda, komşu ülkelerden göçün artması konusunda endişeleri olduğunu ve Türkiye'nin sınır kontrollerini sıkılaştırması gerektiğini bildirdi.

Komisyon "Türkiye'nin AB'ye Katılımında Adalet ve İçişleri Alanı için Çıkarımlar" başlıklı raporunda, "Türkiye'nin AB'ye üyeliği durumunda, sınırlar İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere uzanacağı için, birliğin sınır güvenliği konusunda ciddi endişeler olduğu" kaydedildi. Raporda, "Türkiye'nin, üyeliğinden önce, AB sınır yönetimi tarafından hazırlanan kesin kriteri 'açık ve nesnel' olarak karşıladığını göstermesi gerektiği" ifade edildi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara sınırının, "AB'ye düzensiz göçün en temel kaynaklarından biri" olduğu kaydedilen raporda, "binlerce göçmenin her ay Türkiye üzerinden AB'ye girdiği, birçoğunun da İngiltere'ye ulaşmak istediği" bildirildi. 

AB sınır ajansı Frontex'ten bir ekibin, Kasım 2010'dan bu yana Türkiye-Yunanistan sınırında bulunduğuna ve "düzensiz geçişlerin" sayısında azalma yaşandığına işaret edilen raporda, "Ancak Frontex, göçmenleri geri çeviremiyor. İçişleri Komisyonu, Frontex'in Türk sınır ajanslarıyla birlikte çalışmasının daha etkili olabileceğini öneriyor" denildi. Komisyon, sınır ajanslarının işbirliğinin yanı sıra yasa dışı göçün önlenmesinde ülkeler arası istihbarat paylaşımının geliştirilmesinin önemini de vurguladı. 

AB özel düzenlemeler istiyor

Raporda ayrıca, "Komisyon AB'yi, Türkiye'nin tam üyeliğinden önce, organize uyuşturucu ve yasa dışı göç konularıyla daha etkili mücadele etmek için özel düzenlemeler yapmaya çağırıyor" denildi. "İnsan kaçakçılığının yanı sıra Afganistan'dan Batı ve Orta Avrupa'ya yapılan eroin kaçakçılığının yüzde 75-80'inin Türkiye üzerinden gerçekleştiği ve Türkiye'de Avrupa'ya giden eroine el koyma ve yakalama olaylarının arttığı" belirtildi.

Komisyon, İngiliz ile Türk yetkililer arasındaki yakın ve başarılı çalışmalar ile işbirliğine değinerek, bunun Europol gibi AB ajansları tarafından da yapılması gerektiğini bildirdi.

Raporda İçişleri Komisyonu Başkanı, muhalefetteki İşçi Parti milletvekili Keith Vaz'ın şu sözleri de aktarıldı:

"Türkiye ve Yunanistan'a yaptığımız ziyaretlerde, AB'ye yasa dışı göç sorunuyla mücadelede yetkililerin istekliliğine rağmen, daha fazla şeyin yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Yunanistan, Türkiye, Avrupa ve uluslararası güvenlik yetkililerinden istihbarat paylaşıp, birlikte çalışarak her ay AB'ye binlerce göçmenin gelmesinden sorumlu olan suç çetelerinin önünü kesmelerini istiyoruz.

Eğer şimdi bir şey yapılmazsa, Afganistan, İran gibi ülkelerden göçmenlerin, Türkiye üye olduktan sonra AB'ye girmelerinin daha kolay olacağından endişe duyuyorum. İngiliz hükümeti ve AB ortakları, Türkiye'ye sınır kontrollerini sıkılaştırması için her türlü desteği vermelidir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir