Türkiye'den Gürcüler ile Güney Osetyalılara sağduyu çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, tarafları çatışma ve askeri eylemleri durdurmaya ve birbirleriyle doğrudan görüşme çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olayların endişeyle takip edildiğini bildirerek, tarafları çatışma ve askeri eylemleri durdurmaya ve birbirleriyle doğrudan görüşmeye çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemiz, komşusu ve dostça ilişkiler sürdürdüğü Gürcistan'ın sorunlarının barışçıl yollardan çözümlenmesi gerektiği görüşündedir. Bu görüşlerimizi hem ikili düzeyde hem uluslararası forumlarda dile getirmekteyiz. Bu çerçevede ülkemiz, bölgesel barış ve güvenliği tehdit edebilecek bu çatışma ortamının itidal, sağduyu ve diyalog yoluyla aşılması ve yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğine inanmakta ve taraflara çatışma ve askeri eylemleri durdurarak birbirleriyle doğrudan görüşmeleri yönünde çağrıda bulunmaktadır."

Kızılay, hazırlıklarını tamamladı

Öte yandan, Türk Kızılay'ı, Kafkaslardaki çatışmaların sürmesi halinde ortaya çıkacak sağlık hizmetleri ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye yakın tıp ve kan merkezlerinin sağlık personeli ile Ankara'daki sahra hastanesini bölgeye göndermek üzere hazırlıklarını tamamladı. 

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kızılay'ın, Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmaların ardından ortaya çıkan insani yardım ihtiyacının karşılanabilmesi için Gürcistan Kızılhaçı ile temasa geçtiği belirtildi. 

Açıklamada, Sarp Sınır Kapısına barınma ve beslenme malzemelerinden oluşan yardım ekiplerinin gönderildiği ve insanı yardım operasyonlarında uzman personele sınır kapısına ulaşmaları için talimat verildiği kaydedildi. 

Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası kuran Türk Kızılayı, ihtiyaç duyulması halinde Gürcistan'a geçirilmek üzere 1 adet seyyar sahra hastanesini de bölgeye gönderdi. 

Açıklamada, Türk Kızılayı'nın, Bölgesel İşbirliği Programı çerçevesinde, Gürcistan'a komşu ülkeleri ''çatışmaların ortaya çıkaracağı insani durum hakkında'' uyardığı, çatışmalardan etkilenmesi muhtemel sivil halka yardım için harekete geçmeye davet ettiği ifade edildi. 

Türk Kızılayı'nın bölgedeki gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde takip ettiği kaydedildi.