”Türkiye'nin imajı iyileşiyor”

Avrupa Komisyonu Türkiye delegasyonu Başkanı Pierini "AB ülkelerinin başkentlerinden Türkiye'nin imajı iyileşiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRABZON - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin geleceği noktasında, AB noktasında bir kaygı taşımıyorum" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) düzenlenen Trabzon Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) açılış töreninde yaptığı konuşmada, ABİGEM'in Gaziantep, Kocaeli ve İzmir'deki başarılarının, 15 ilde faaliyete geçmesine neden olduğunu, kurulacak 4 merkezle birlikte toplam 19 başarı hikayesi olan ABİGEM'in faaliyete geçeceğini söyledi.

"Dünyayı tanımak, dünyaya mal satmak istiyorsanız, bedava akıl da olmadığına göre, bu aklı size verecek merkezi buraya getirdik" diyen Hisarcıklıoğlu, ABİGEM'in, başvuran iş adamlarına hibe kullanımında yol göstereceğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, AB konusunda bir anket yaptıklarını ifade ederek, "3 bin işletmenin katıldığı anketten, yüzde 76 'evet, AB'ye girmek istiyoruz' görüşü çıktı. Biz iş adamları, dışarıyı toplumun diğer kesimlerine göre daha iyi biliriz. Dünyada ne olur daha iyi biliriz. Bizim işimiz dışarıya açıktır. Onun için bizim 3 bin işletmemizin AB sürecini desteklemesi çok önemliydi" dedi.

Türkiye'nin AB'ye giriş sürecini de değerlendiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Zaman zaman Avrupa'daki liderlerden canımızı sıkacak haberler duyuyoruz. 'AB'ye tam üyelik olmasın da imtiyazlı ortaklık olsun, şu olsun, bu olsun' diye. Biz aslında batı medeniyeti hedefini 1964'te koymadık. Neredeyse 150 yıl önce koyduk. Yola çıkışımız bugün başlamıyor. 3 yıl önce Fransa Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ile ilk kez bir araya geldiğimiz zaman 'AB'ye tam üyelik işini nereden çıkardınız?' diye sordu. 'Sayın başkan, bizim süreç 1964'te başladı, bize tam üyelik hedefi verildi' dedim. Yetmedi 1995'te, 2004'te ve 2005'te teyit edildi. Biz de sağlam olsun diye 3 dikiş vardır. Bizimki 4 dikiş oldu. Bize 4 sefer teyit edildi ki (Arkadaş, sizin hedefiniz tam üyeliktir.) Şimdi bundan sonra artık başka bir şeyi düşünmeye gerek yok. Tam üyeliğin dışında başka bir şey de zaten düşünemeyiz."

"İmza attıysan bu seni sonuna kadar bağlar"

Hisarcıklıoğlu, "Hukuk terminolojisine yeni bir kavram mı giriyor diye şaşırıyorum bazen" diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben bir mal üretiyorum, bir başka firmayla anlaşma yapıyorum. 10 yıllık karşılıklı sözleşme yapmışız. 2 yıl sonra şirketin patronu değişmiş. Diyor ki (Ben, geçmiş zamandaki patronun anlaşmalarının tümünü iptal ediyorum.) Böyle bir şey mümkün mü? Hukuk dilinde böyle bir şey mümkün değil. İşin başındakiler değişince sözleşmeler yenilenecek diye hukuk dilinde yeni bir terminoloji mi oluştu bilmiyorum. Devlette devamlılık esastır, ahde vefa vardır. Eğer bir anlaşmaya imza attıysan bu seni sonuna kadar bağlar. Sen istesen de istemesen de seni bağlar. Eğer bağlamaz ise senin itibarını da başka türlü ölçerler."

Bu nedenle Türkiye'nin geleceği noktasında, AB noktasında bir kaygı taşımadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Esas mesele şu, ne olur dışarıdan gelen seslere kulağınızı kapatın. Biz, kendi ev ödevimizi yapalım. Biz, kendi standartlarımızın yükselmesini istiyoruz. Onun için içeride bizler kanaat önderleri, STÖ başkanları Türkiye'nin iş yapma biçiminin, hayat biçiminin standartlarının yükseltilmesi için hep birlikte baskı yapmalıyız. Bu sonuçta birey olarak bizim için. Avrupa'daki bireyin hakkından daha az hakla mı idare edilmek istiyorsun? Eksikliğin mi var senin? Hiçbir eksikliğin yok. O zaman devletle birey arasındaki ilişkide niye az hakka razısın peki? İşte AB standardı bu. İsteğimiz de bu zaten bizim" diye konuştu.

"Önce vize al diyorlar"

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalayan bir ülke olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, diğer aday ülkelerin geçmişte en çok zorlandıkları konunun da Gümrük Birliği anlaşması olduğunu kaydetti. En çok müzakerelerin buralarda yapıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 1995'te bunu geçtiğini söyledi. Gümrük Birliği'nin esasını bütün malların transferinin, yani bir ülkeden diğerine karşılıklı olarak sıfır gümrükle gitmesinin oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Tamam razıyız, anlaştık. Peki şimdi mal alış satış serbest. Ama şimdi biz mal satmaya gideceğiz, bize (Dur) diyorlar. Niye duracağım arkadaş? (Önce vize al) diyorlar. Vize al deyince ben uğraşayım ki vize alayım da malımı satayım diye. Birçok engelle karşılaşılıyor. Bu bir haksızlık" dedi.

"Taşımalara Kota uygulanıyor"

Bu noktada bir başka engel daha bulunduğunu, "taşımalara kota uygulandığını" anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Mahkeme de karar verdi, bunlar haklıdır, bunlara bu uygulama yapılmaz diye. İnşallah şimdi eğer hukuk ve adalet AB'de en üst değerse o zaman mahkemenin verdiği karara bütün ülkeler uyar. O zaman rahatlıkla eşit şartlarda rekabet olsun. Benim rakibim çok rahatlıkla mal taşıyabiliyor, gelebiliyor, ama ben taşımaya kalktığım zaman vizeyle, taşıma kotası engeliyle karşı karşıya kalıyorum. Bu bizi üzüyor. Ama bizi bu yoldan vaz mı geçiriyor, hiçbir şekilde de vazgeçirmiyor. Biz, zaten mücadeleyi severiz. Zor şartlarda zor işleri yapmasını seven milletiz. Bu yoldan geri dönmeyeceğiz."

Pierini

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ise Türkiye'nin bütün olarak AB'ye girmek istediğini bildiklerini ifade ederek, bu nedenle herkese hitap etmeyi amaçladıklarını söyledi.

AB sürecinin karmaşık olduğunu bildiklerini, bu nedenle bu süreci anlatmak istediklerini dile getiren Pierini, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmaya, bu süreçte her iki tarafın korkularını gidermeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Bu nedenle ABİGEM'in çok büyük bir işlevi yerine getireceğine inanıyoruz" dedi.

Pierini, AB ile Türkiye arasında pek çok sorun bulunduğunu, bunun farkında olduklarını belirterek, "Bu sorunlar üzerinde çalışıyoruz. Yakın bir gelecekte bu sorunlar çözülecektir" diye konuştu.

İlerleme raporunda sadece katılım süreci açısından değil genel anlamda kaydedilen ilerlemelerin dile getirildiğini anlatan Pierini, "Çok farklı konularda açılımlar var. Ermeni ve Kürt sorunuyla ilgili çok geniş anlamda diyalog süreci var. AB ülkelerinin başkentleri ve Brüksel'de Türkiye'nin imajı iyileşiyor. Bunu söyleyebiliriz" dedi.

Pierini, İngiliz ve Bulgaristan gibi şimdi AB üyesi olan ülkelerin de üyelik sürecinde zorluklar çektiğini, bu zorluklarla her zaman karşılaşılabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Trabzon TSO tarafından, törene katılan AB büyükelçilerine plaket verildi.

Daha sonra protokol üyelerince Trabzon ABİGEM'in açılışı gerçekleştirildi.

Törene, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ile davetliler katıldı.