Türkiye'nin F-35'leri için ödeme yapıldı

Pentagon, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin satın aldığı toplam 50 adet F-35 uçağı için üretici Lockeed Martin'e 3.7 milyar dolar ödeme yaptığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanlığı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin satın aldığı toplam 50 adet F-35 uçağı için 3.7 milyar dolarlık ödemenin üretici şirket Lockeed Martin'e yapıldığını bildirdi.

Pentagon'un cuma akşamı yaptığı açıklamaya göre ödeme Türkiye için üretilen dört adet F-35A, İngiltere için bir adet F-35B, İtalya için bir F-35A, Avustralya ve Hollanda için sekizer F-35A, Norveç için altı F-35A, ve diğer ülkelere satış için 22 adet F-35A karşılığı yapıldı.

Pentagon bundan önceki alımlarda ABD hava kuvvetleri ve yabancı devletler için üretilen F-35A tipi uçak başına 102 milyon dolar ödemiş, şubat ayında yapılan kontratta uçak başı fiyat 95 milyon dolara düşmüştü.

Lockheed Martin, ABD dışındaki ülkeler için uçakları "nihai hale gelmemiş kontrat" adı verilen geçici bir aranjman kapsamında üretiyor. Bu ödeme şirketin ABD için uçak üretebilmesinin önünü açıyor.

F-35 uçaklarının A tiplerinin yanı sıra kısa pistlerden veya dikine kalkış yapabilen B tipi ve uçak gemilerinden kalkabilen C tipi modelleri üretiliyor.