Türkmenler için sınırda sahra hastanesi kuruldu

Suriye'de Esad güçlerinin ve Rusya'nın saldırısı altında olan Bayırbucak Türkmenleri için sınırda sahra hastanesi kurulduğu bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'de Esad güçlerinin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden saldırıları karşısında zor durumda kalan Bayırbucak Türkmenleri için, Sağlık Bakanlığı'nca Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye sınırında sahra hastanesi kuruldu. Yayladağı'nda ayrıca olası bir göçte kaç kişinin gelebileceği üzerinde çalışılıp, buna göre çadırkent kurulabilecek barınma yerleri de belirlendi.

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye toprakları üzerinde yaşayan Bayırbucak Türkmenleri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı birliklerin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden düzenlediği saldırılar nedeniyle zor günler geçiriyor. Saldırılar nedeniyle evleri ve köylerini terk eden Türkmenlerin 10 günden bu yana Türkiye sınırına doğru kaçışları sürerken, gelen aileler Yayladağı İlçesi'nin Aşağıpulluyazı Mahallesi'nin karşısındaki, Suriye sınırı içinde kalan Yamadı, Zeytincik ve Robin köyleri ile Kızılçat Mahallesi'nin karşısında Sellur Köyü'ne sığınıyor. 

12 Türkmen hayatını kaybetti

Saldırılarda yaralanan bazı Türkmenlerin, Hatay'daki hastanelerde tedavileri sürerken son 10 günde bu yaralılardan 12'si yaşamını kaybetti. 56 yaralının tedavilerinin devam ettiği belirtilirken, bunlardan 22'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Türkiye, Türkmenlerin yanında

Saldırıların şiddetlenmesiyle birlikte Türkiye'de ilgili makamlar acil önlemler oldu. İlk olarak bölgeye Türk Kızılayı gitti. Hatay Valisi Ercan Topaca, Kızılay ekibinin dün itibariyle bölgeye ulaştığını söyledi. Kendisi de dün akşam saatlerinde bölgeye giderek incelemeler yapan Vali Topaca'nın açıklaması, sınırımıza gelenlerin sayısını da netleştirdi. 

Topaca, "Yaklaşık bin 500 Türkmen sınır bölgemize gelmiş durumda. Kış şartları başlıyor. Süratle çadır ihtiyaçlarını, battaniye ihtiyaçlarını ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık. 575 çadır kendilerine ulaştırıldı. 4 bin 200 adet battaniye ihtiyaç olan tıbbi malzemeler, yiyecek anlamında 20 bin civarında konserve, 2 bin adet kit şeklinde yiyecek malzemesini ulaştırdık."

Sahra Hastanesi hizmette

Saldırıların artmasının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve AFAD ile birlikte çatışmada ve saldırılarda yaralanan Türkmenler için Suriye tarafında sıfır noktasında sahra hastanesi kurdu. 

Bayırbucak Türkmenleri bölgesine kurulan sahra hastanesinde yeteri kadar doktor ve sağlık personeli de görevlendirildi. 7 gün 24 saat hizmet verecek olan hastanede bölgeden gelecek yaralılara gerekli ilk müdahale yapıldıktan sonra, öncelikle durumu ağır olanlar hazır bekletilen ambulanslar Hatay'daki hastanelere götürülecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir