UAEK, ABD ve Rusya'nın görüşmelerinden memnun

UAEK Başkanı Baradei, ABD ve Rusya'nın nükleer silahların azaltılması görüşmelerine yeniden başlamasından memnun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, ABD ve Rusya'nın nükleer silahların azaltılması görüşmelerine yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

El Baradei, nükleer enerjinin barışçı kullanımıyla ilgili olarak Hindistan'da düzenlenen uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, "ziyan olan onlarca yıldan sonra nükleer silahsızlanma konusunun uluslararası gündemin ilk sırasına yeniden yerleşmesinden memnun olduğunu" belirtti.

Görevini Aralık ayında Japon diplomat Yukio Amano'ya devredecek olan UAEK Başkanı, Rusya ve ABD'nin nükleer silahların önemli miktarda azaltılmasına ilişkin görüşmelere başladığını hatırlatarak, bu görüşmelerin dünyayı bu türden silahlardan arındırma çabalarına katkısı olacağını söyledi.

El Baradei, uluslararası toplumun, nükleer silahlara dayanmayan bir küresel güvenlik sistemi için zemin oluşturmaya başlaması gerektiğini de kaydetti.

Son birkaç on yılda nükleer silah sahibi ülkelerin sayısının 9'a çıktığını da belirten El Baradei, bunun yüksek bir rakam olduğunu ifade etti.

El Baradei, nükleer santral kurmayı planlayan ülkeleri de uyararak, bu ülkelerin dikkatini; eskiyen reaktörler, kötü idare ve yetersiz düzenleyiciler gibi sorunlara çekti.

Muhammed El Baradei, bu ülkelerin nükleer santrallerin güvenliği konusuna büyük önem vermesi gerektiğini kaydetti.

Rusya ile ABD arasında stratejik nükleer silahların azaltılmasına (START) ilişkin müzakereler, İsviçre'nin Cenevre kentinde 21 Eylülde başlamıştı. Görüşmeler 5 Aralıkta sona erecek.