UAEK Genel Kurul Toplantısı başladı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun 53. genel kurul toplantısı Viyana'da başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) 53. genel kurul toplantısı bugün kurumun Viyana'daki merkezinde başladı.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei, açılış konuşmasında, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) taraf olan ülkelerin barışçıl amaçla nükleer enerjiyi kullanma hakkına sahip olduğuna işaret ederek, "İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun, BM ve uluslararası toplumla diyalog yoluyla giderileceğini umduğunu" söyledi.

El Baradei, taraflara, "mümkün olan en kısa zamanda birbirleriyle diyaloğa geçme" çağrısında bulundu.

Bu arada, kurumun yönetim kurulu toplantısında üye 35 ülke tarafından Temmuzda seçilen Japonya temsilcisi Yukiya Amano'nun, UAEK'nin yeni başkanlığı genel kurul tarafından onaylandı.

UAEK genel kurul toplantısına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üye 150 ülkeden bakan ve üst düzey diplomat katılıyor. Türkiye, BM Viyana ofisi nezdindeki daimi temsilci büyükelçi Ahmet Ertay başkanlığında bir heyetle temsil ediliyor.

Genel kurul toplantısında Mısır başkanlığındaki Arap ülkelerinin Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması ve İran'ın sunacağı nükleer reaktörlere yönelik hava saldırılarının yasaklanmasını öngören iki karar tasarısının ele alınacağı bildirildi.

Toplantının 18 Eylüle kadar devam etmesi öngörülüyor.