UAEK İran raporunu açıklıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, ülkenin nükleer enerji programıyla ilgili son raporunu yarın açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TAHRAN - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili son raporunu açıklayacak.

Fars Haber Ajansı, UAEK'nın İran'ın nükleer enerji faaliyetleri hakkındaki gayri resmi raporunu yarın açıklayabileceğini söyledi.

Raporun, 35 üye ülke temsilcisinin değerlendirmesine sunulacağı ve 27 Kasımda yapılması beklenen UAEK Genel Kurul Toplantısında ele alınacağı ifade edildi.

UAEK, 15 Eylüldeki son raporunda, İran'ın istenen bilgi ve belgeleri verdiğini ve işbirliğine hazır olduğunu belirtmişti.

İran'dan daha şeffaf olmasının istendiği raporda, "İran, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetini askıya almamış. Mevcut santrifüjlere de yenilerini eklemiş" ifadeleri kullanılmıştı.

Raporda, İran'dan uluslararası endişeleri giderecek güven verici adımlar atması istenirken, nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğu konusunda uluslararası kamuoyunu ikna etmesinin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Olumlu hava esiyor

İran, nükleer enerji programıyla ilgili UAEK raporunun olumlu ifadeler içerdiğini belirtmiş, işbirliğini sürdürmek istediğini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, söz konusu rapor doğrultusunda 27 Eylülde aldığı 1835 sayılı kararda İran'dan ilk üç yaptırım kararının gereğini yerine getirmesini istemişti.

Konsey, İran'dan uranyum zenginleştirme programını durdurmasını ve BM ile işbirliğini artırmasını talep ediyor.

İran, BM Güvenlik Konseyinin nükleer faaliyetlerini durdurmasını isteyen 1835 sayılı son kararını "yasa dışı ve siyasi" olarak nitelemiş, bu konuda UAEK ile yapılan işbirliğini ve AB ile yürütülen müzakereleri gözden geçirebileceği uyarısında bulunmuştu.

İran ve AB, en son 19 Temmuzda İsviçre'nin Cenevre kentinde, ABD'yi temsilen üst düzey diplomat William Burns'un de ilk kez katıldığı toplantıda nükleer konuda müzakerelerde bulunmuştu.

Taraflar, müzakerelerde görüş farklılıklarının giderilemediğini, sorunun çözümünde kayda değer mesafe katedilemediğini belirtmiş, ancak nihai çözüm için müzakerelere devam edilmesi gerektiğini açıklamışlardı.

"Dondur dondur" önerisi

İran son açıklamasında, nükleer enerji programıyla ilgili olarak Batı'nın "dondur dondur" önerisinin kabul edilemeyeceğini bildirmişti.

Açıklamada, "Dondur dondur önerisi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) aykırıdır, sayısız belirsizlikler içeriyor ve İran'ın çıkarlarını korumuyor" ifadesi kullanılmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleri, uranyum zenginleştirme programını durdurması karşılığında İran'a yönelik ambargoları durdurma önerisinde bulunmuştu.