UAEK toplantısında nükleer güvence sorunu

'Nükleer güvence denetimlerinin evrenselleşmesi' konusuna Hindistan ve Pakistan'ın itiraz etmesi üzerine toplantıya birkaç kez ara verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Viyana'daki merkezinde geçtiğimiz pazartesi gününden bu yana devam eden UAEK 54. Genel Kurul toplantısı dün sabaha karşı sona erdi. 
Toplantı gündemindeki "nükleer güvence denetimlerinin evrenselleşmesi" konusuna nükleer silah sahibi Hindistan ve Pakistan'ın itiraz etmesi üzerine toplantıya birkaç kez ara verildi.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 151 ülkeden üst düzey diplomat ve nükleer enerji uzmanı yüzlerce delege, sabahın ilk ışıklarına kadar BM Viyana Ofisinde, toplantının kurallara uygun olarak tamamlanabilmesi için yoğun çaba harcadı. 
"Nükleer güvence denetimlerinin evrenselleşmesi" konusundaki soruna çözüm bulabilmek için toplantıdaki gruplar arası görüşmelerden nasıl bir sonuç alındığı yolunda herhangi bir açıklama yapılmadı.
Genel kurula başkanlık yapan Moğolistan Daimi Temsilcisi Jargasoikhany Enkhsaikhan, Türkiye saatiyle (TSİ) 02.00'de "gündemdeki tüm konuların görüşüldüğünü" belirterek toplantının sona erdiğini ilan etti.
Genel kurul toplantısının bugünkü oturumunda "Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması" ile "İsrail'in nükleer yetenekleri" gibi iki önemli karar tasarısı ele alınmış ve "Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması" konulu karar tasarısı 120 lehte oy ile kabul edilirken "İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu karar tasarısı, 46 lehte oya karşın 51 aleyhte oyla reddedilmişti.
Genel kurul toplantısındaki gelişmelerin ele alınacağı yönetim kurulu olağan toplantısının da 27 eylülde kurumun Viyana'daki merkezinde yapılması kararlaştırıldı. 
Bu konularda ilginizi çekebilir