Ukrayna, ayrılıkçı bölgelere özel statüyü onayladı

Ukrayna parlamentosu doğudaki ayrılıkçı bölgelere 'özel statü' getiren yasayı onayladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna parlamentosu, ülkenin doğusundaki ayrılık yanlısı  bölgelere üç yıl süreyle sınırlı özerklik tanıyan "özel bir statü" verilmesini öngören yasayı ve Avrupa Birliği'yle  ortaklık öngören anlaşmayı onayladı.

              
Kapalı oturuma katılan parlamenterlerin Reuters'e verdiği bilgiye göre kabul edilen ayrı bir yasayla da son dönemde hükümet güçleriyle çatışmalara katılan ayrılıkçılar için af getirilecek.
              
Parlamento aynı oturumda, ülkenin Avrupa Birliği ile siyasi ve ticari ortaklığını öngören anlaşmayı da, oturma katılan 355 milletvekilinin tümünün oyuyla kabul etti.
              
Anlaşma, aynı saatte Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylandı.
           
Avrupa Birliği ile anlaşmanın geçen yıl Kasım ayında dönemin cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich tarafından reddedilmesi, Yanukovich'in ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan geniş çaplı protesto gösterilerini başlatmıştı.
              
Olaylı protestolar sırasında öldürülen göstericilere ve ayrılıkçılar tarafından öldürülen Ukrayna askerlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, "Hiçbir ülke Avrupalı olmak için bu kadar yüksek bir bedel ödemedi" dedi.
              
Ortaklık anlaşması Avrupa Birliği'ne üyelik anlamına gelmiyor, ancak ülkenin 500 milyon nüfusu olan AB pazarına kademeli olarak sınırsız erişim sağlıyor. Anlaşma buna karşılık ülkenin AB kural ve yasalarına uyumunu artırmasını gerektiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir