Ukrayna ayrılıkçılar başkanlarını seçti

Rus yanlısı ayrılıkçılarca tek taraflı olarak ilan edilen Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde, Başkanlık seçimlerini kazanan Zaharçenko Donetsk'te, Plotnitski de Luhansk'ta yarın yemin ederek göreve başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Rus yanlısı ayrılıkçılarca tek taraflı olarak ilan edilen Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde, Ukrayna'nın tanımadığı parlamento ve başkanlık seçimlerinde oy sayımları sona erdi. Seçim sonuçlarına göre, Donetsk'te başkanlık seçimlerini kazanan Aleksandr Zaharçenko ile Luhansk'ta seçimi kazanan İgor Plotnitski, yarın yemin ederek göreve başlayacak.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, dün yapılan seçimlerde 1 milyon 120 bin vatandaşın oy kullandığı belirtildi. Açıklamada, Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanlığı seçimlerinde Başbakan Aleksandr Zaharçenko'nun 765 bin 340, Yeni Rusya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aleksandr Kofman'ın ise 111 bin, meclis üyesi Yuriy Sivokonenko'nun ise 93 bin 280 oy aldığı, seçim sonuçlarına göre Zaharçenko'nun başkanlık seçimlerini kazandığı açıklandı. Açıklamada, seçimlerde ise Donetsk Cumhuriyeti Birliği'nin 662 bin 725 oy, Özgür Donbas Birliği'nin ise 306 bin 982 oy aldığı kaydedildi.

Lugansk Halk Cumhuriyeti Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Sergey Kozyakov, yaptığı açıklamada, 705 bin 605 seçmenin oy kullandığı bu seçimlerdeki oy kullanma oranının yüzde 68.7 olduğunu belirtti. Kozyakov, Luhansk Halk Cumhuriyeti Başkanlığı seçimlerinde Başbakan İgor Plotnitski'nin kullanılan oyların yüzde 63,08'ini, Sendikalar Federasyonu Başkanı Oleg Akimov'un yüzde 15,12'sini, işadamı Viktor Penner'in yüzde 10,08'ini, Sağlık Bakanı Larisa Ayrapetyan yüzde 7,28'ini aldığını açıklarken, seçim sonuçlarına göre, başkanlık seçimini Plotnitski'nin kazandığını ifade etti. Luhansk Halk Cumhuriyeti parlamentosu seçimlerinde ise "Luhansk'a Barış Birliği" verilen oyların yüzde 69,42'sini, "Luhansk Ekonomik Birliği" yüzde 22,23'ünü, "Halk Birliği" ise yüzde 3,85'ini aldı bildirildi.

Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyet'leri Merkez Seçim Komisyonlarından yapılan açıklamaya göre, her iki bölgede ayrı ayrı olarak düzenlenen bu seçimlerde Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı seçilen Aleksandr Zaharçenko ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Başkanı seçilen İgor Plotnitski'nin yarın yemin ederek göreve başlayacağı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk'ta dün düzenlenen "parlamento ve başkanlık seçimlerini" geçerli saydıklarını açıklarken, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da "taraflar arasında Minsk'te sağlanan mutabakatın ihlali olan bu sözde seçimlerin bölgedeki barış sürecini tehlikeye sokacağını, Ukrayna'nın da buna yeterli bir yanıt vereceğini" belirtmişti.