Ukrayna barış planını uygulamaya koyacak

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, barış planını bu hafta içinde uygulamaya koymayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Devlet Başkanı Petro Poroşenko başkanlığında toplandı.

Ukrayna'daki ayrılıkçılara yönelik düzenlenen operasyonlarda hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan toplantının açılışında konuşan Poroşenko, Lugansk ve Donetsk bölgelerindeki durumdan dolayı acil gündemle bir araya geldiklerini söyledi.

Poroşenko, hazırladıkları barış planının detaylarının da toplantıda ele alınacağını dile getirerek, "Bugün alınacak kararlar uyarınca, barış planının uygulanma süreci belirlenecek. Biz de bunu bu hafta içinde uygulamaya koymayı umut ediyoruz" diye konuştu.

Sınır güvenliğinin tamamen sağlanmasıyla ateşkesin hayata geçeceğini anlatan Poroşenko, yapılması planlanan ateşkes sürecinin sınırlı olacağını bildirdi.

Poroşenko, müzakerelerden öte Lugansk ve Donetsk bölgesinde yaşayanların güvenliğini garanti altına almanın önemine de değindi.

Ayrılıkçılardan ciddi suçlar işlemeyenlerin affedileceğini yineleyen Poroşenko, barış planının bu hafta içinde parlamentoda görüşülmesinin planlandığını, bununla yerel yönetimlerin yetkilerinde önemli gelişmelerin olacağını belirtti. Poroşenko, plan kapsamında erken yerel seçimlere gidileceğini dile getirdi.

Poroşenko, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine önem vereceğini kaydederek, yapılan son operasyonların ardından sınırda daha önceden kaybedilen kontrolün büyük bölümünün yeniden sağlandığını bildirdi.

"Barış planının aslan payı yemin töreni sırasında dile getirildi" diyen Poroşenko, burada hükümete de iki anahtar unsur düştüğünü ifade etti.

Poroşenko, Başbakan ve Parlamento Başkanı ile anayasada değişikliğe gidilmesi konusunda görüştüklerini de ifade ederek, anayasa değişikliği taslağının bu hafta içi kendisi tarafından imzalanarak parlamentoya sunulacağını ve yine bu hafta taslağın Venedik Komisyonu'na gönderilmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir