Ukrayna Rusya'ya çağrı: Petrol platformlarını geri verin

Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'de yerlerini değiştirdiğini petrol platformlarını geri istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz'de Ukrayna'ya ait iki petrol platformunun yerini değiştiren Rusya'nın bu platformları bir an önce geri vermesi çağrısında bulundu.  

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sayfasından yapılan açıklamada, Rusya'nın Karadeniz'de B-312 ve B-319 Tavrida adlı petrol platformlarının yerlerini ani bir şekilde değiştirdiği hatırlatıldı. 

Açıklamada, platformların Ukrayna'ya ait olduğu vurgulanarak, Ukrayna'nın egemenliğinin işgal edildiği Kırım ve Sivastopol'daki doğal kaynaklarının ve mülkiyetinin büyük ölçüde yağmalandığı ifade edildi.  

Platformların yerlerinin değiştirilmesinin Rusya'nın mülkiyet dokunulmazlığını ihlal eden "yağmacı davranışlarını" ispat ettiği ifade edilen açıklamada, "Bu durum bizde derin infial uyandırmıştır. Rusya'nın uluslararası hukuka aykırı olan bu eylemi, iç denizlerde egemenlik ve hukuki haklarımızı sistematik olarak ihlal etmek anlamına gelir. Buna bağlı olarak Rusya Federasyonu'na uluslararası hukuka uyması, uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerini sona erdirmesi için bir an önce gereken bütün tedbirleri alması, gelecekte bu ihlallerin tekrar etmemesi için gereken güvence ve garantileri sunması, kullanım hakkı ve mülkiyeti Ukrayna'ya ait olan malların bir an önce geri verilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadesine yer verildi. 

Hafta başında Odessa sahiline 150 kilometre mesafede bulunan iki petrol platformunun Rusya tarafından sökülerek götürüldüğü anlaşılmıştı. 

Ukrayna'nın enerji şirketi Naftogaz'a kardeş olarak Kırım'da kurulan Çernomorneneftegaz şirketine Rusya, Kırım'ı ilhak etmesinin ardından el koymuştu. Uluslararası sularda petrol araması yapan platformların bloke edilmesi riskine karşı Rusya tesisi apar topar sökerek, kendi karasularına taşımıştı. 

Olay, Karadeniz'de bir Türk bandıralı geminin Çernomorneneftegaz şirketine ait gemiyle çakışması esnasında ortaya çıkmıştı.