Ukrayna'da ağır silahlar susacak
Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasındaki ateşkes süreci kapsamında, tarafların ağır silahların geri çekilmesine ilişkin eylem planı konusunda uzlaştığı bildirildi.
Ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi Sözcüsü Andriy Lysenko, ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti ile ağır silahların geri çekilmesi sürelerine ilişkin plan üzerinde uzlaşma sağlandığını kaydetti.
Lysenko, Minsk mutabakatlarının uygulanmasının kontrolü ve koordinasyonu planı çerçevesinde, hükümet güçlerinin ağır silahlarını geri çekmeye başlamasının planladığını ifade etti.
Lysenko, ayrıca son 24 saatte ayrılıkçıların saldırıları sonucunda bir Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiğini, 3 askerin ise yaralandığını belirtti. Lysenko, ayrılıkçıların Ukrayna askerlerinin konuşlandığı noktalara saldırı düzenleyerek, 14 kez ateşkes ihlali yaptığını ifade etti. Lysenko, Mariupol yakınlarındaki Şirokino kasabası yakınındaki durumun çok gergin olduğunu ifade ederken, ayrılıkçıların bu kasabaya düzenlediği saldırıların hükümet güçleri tarafından püskürtüldüğünü vurguladı.
Öte yandan, ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı" yetkilisi Eduard Basurin de, ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında sağlanan mutabakata göre, 22 Şubat ile 7 Mart tarihleri arasında ağır silahlarını savaş hattından geri çekme sürecinin tamamlaması gerektiğini dile getirdi. Basurin, ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında imzalanan ağır silahları geri çekme planına göre, 7 Mart'a kadar ağır silahların geri çekme sürecinin sona ermesi gerektiğini ifade etti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko arasında Belarus'un başkenti Minsk'te 12 Şubat'ta yapılan görüşmelerin ardından, hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında imzalanan Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi eylem planına göre, 15 Şubat itibarıyla bölgede ateşkesin ilan edilmesi öngörülürken, bunun ardından taraflar arasında rehinelerin değişimi, ağır silahların savaş hattından geri çekilmesi ve 30 kilometreli güvenlik bölgesinin oluşturulması planlanıyor.
Meydan olaylarının yıldönümünde patlama
Öte yandan, Kharkiv Belediye Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Kiev'de 2014'te gelişen meydan olaylarının birinci yıldönümü dolayısıyla Kharkiv'deki spor sarayı önünde düzenlenen etkinlik sırasında bir patlamanın meydana geldiği bildirildi.
Açıklamada, patlama sırasında 3 kişinin yaşamını yitirdiği, en az 10 kişinin ise yaralandığı ifade edildi. Bu olaylarda yaralanmasının ardından hastaneye kaldırılan 2 kişinin sağlık durumunun ise çok ciddi olduğu belirtildi.
Kharkiv Savcılığı, patlamayı bir terör saldırısı olarak nitelendirirken, söz konusu saldırıyı düzenleyenlerin tespit edilmesine ilişkin çalışma başlattı.
Kharkiv Belediye Başkanı Gennadiy Kernes de, söz konusu patlamada ölenlerin anısına kent genelinde yas ilan etti. Buna göre, kent genelindeki devlet kurumlarındaki Ukrayna bayrakları yarıya indirilecek, ayrıca ölenlerin anısına öğle saatlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.
Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya almasının ardından, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanında başlayan protesto eylemleri sırasında, protestocular ile hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda eylemcinin hayatını kaybetmesi üzerine, Yanukoviç, 21 Şubat 2014'te ülkeyi terk etmişti. Bunun üzerine, Ukrayna parlamentosunun Yanukoviç'in görevinden azledilmesi doğrultusunda karar aldığı 22 Şubat, ülke genelinde meydan olaylarının yıldönümü olarak görülüyor.