Ukrayna'da anlaşmaya varıldı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları sona erdirmek için yapılan barış görüşmelerinde taraflar arasında anlaşmaya varıldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın doğusunda gerçek barışın sağlandığını" söyledi. 

Katıldığı bir toplantıda Kiev yönetimi ve Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaları ve barış görüşmelerini değerlendiren Lavrov, "Uzun süre sonra zor da olsa gerçek barışın sağlanması için anlaşmaya varıldı. Şu an Minsk müzakere sürecinde yapılacak yeni görüşmelerin zamanı belirleniyor" dedi.

Lavrov, Rusya olarak bu görüşmelerde yeni yapıcı adımların atılacağını beklediklerini ifade etti.

Belarus'un başkenti Minsk'te 5 Eylül'de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda taraflar arasında mutabakata varılmıştı. 19 Eylül'de ikinci kez toplanan "Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu", ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin dokuz maddeden oluşan memorandumu imzalamıştı. Buna rağmen, ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasında sık sık silahlı çatışmalar çıkarken, taraflar ateşkes ihlallerinde birbirlerini suçluyordu.

Son günlerde kalıcı ateşkes için görüşen taraflar, buna yönelik olumlu sinyaller vermişti.

Resmi ziyaret için Avustralya’da bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Sidney Lowy Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, "İyi haberlerim var. Bugün son 7 ay boyunca ilk kez böyle bir 24 saat geçirdik. Benim için ne kadar önemli olduğuna inanmazsınız. Bir Ukrayna askerinin ölmediği ya da yaralanmadığı ilk gece. Sivilleri kaybetmediğimiz ve kimsenin yaralanmadığı ilk gün" demişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir