Ukrayna'da kısmi seferberlik ilan edildi

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK) Sekreteri Andrey Parubiy, kısmi seferberlik ilan edildiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Parubiy, ülkede askerlik yapabilecek vatandaşlar için kısmi seferberlik ilan edildiğini kaydederek, bunun MGSK kararı üzerine Devlet Başkanı Vekili Aleksandr Turçinov tarafından imzalanan kararname ile yürürlüğe girdiğini söyledi.

Parubiy, MGSK kararıyla ordunun da tam hazır duruma getirildiğini belirtti.

Andrey Parubiy, Dışişleri Bakanlığı'nın, Budapeşte Memorandumu çerçevesinde garantör ülkelere, ülke güvenliğinin sağlanması ve istişarelerin yapılması için çağrıda bulunmakla görevlendirildiğini kaydetti.

Bakanlar Kurulu'nun da vatandaşların güvenliğinin sağlanması için gereken kaynağı ayıracağını ifade eden Parubiy, MGSK kararı ile ülkede enerji üreten işletmelerin daha sıkı korunması emrinin de verildiğini bildirdi.

Bu arada, son gelişmeleri ele almak üzere bu sabah toplanan parlamento, oturumunu kapalı gerçekleştirdi. Oturumdan önce milletvekilleri ile MGSK üyeleri arasında istişare toplantısı düzenlendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, dün orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki alması üzerine, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu dün gece acil olarak toplanmıştı.

Rus askerleri Akmescit'te

Öte yandan Kırım'ın başkenti Akmescit'te, Ukrayna'ya ait Deniz Kuvvetleri binasıyla İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet binasının önüne Rus askerleri geldi.

Deniz Kuvvetleri binasına askeri bir araçla gelen 10'u aşkın Rus askeri binanın önünde bekleyişlerini sürdürürken, askerlerin yanında Rusya yanlısı sivillerin de bulunduğu görülüyor

Askerler basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf almasına izin vermiyor. Deniz Kuvvetleri önünde nöbet tutan Ukrayna askerleri de fotoğraf çekimine izin vermiyor ve herhangi bir açıklamada bulunmuyor.

Bu arada Akmescit sokaklarında hayat normal akışına devam ediyor. 

Fransa arabuluculuğa hazır

Fransa'da bir televizyon programında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ukrayna'daki gelişmelerden dolayı endişeli olduklarını ifade ederek, tansiyonun düşmesi için adımlar atmaya başladıklarını belirtti.

Fabius, Rusya'nın bölgeye asker göndermesini kınadıklarının altını çizerek, "Fransa arabuluculuğa hazır" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulunan ve ülkenin bölünmemesi gerektiğine dikkati çeken Fabius, Rusya'nın bu tavrı sürdürmesi durumunda bedelinin ağır olacağını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Fabius, Fransa'nın Soçi'de yapılacak G8 hazırlık toplantısına katılımını da askıya almayı planladığını kaydetti.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği'nden kınama

Öte yandan, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına yönelik onayına ilişkin, "Rusya Federasyonu, sevgili anavatanımız Ukrayna’yı işgal etmeye yönelik bir yetki aldı” denildi.

Ukrayna’da Rusça konuşan veya konuşmayan hiçbir toplumun çıkarlarının tehlikede bulunmadığı belirtilen açıklamada, Kiev yönetiminin, “Ukrayna’nın en sadık vatandaşları olan Kırım Tatarları” da dahil olmak üzere vatandaşlarının kendi lisanlarını konuşma ve istedikleri dine mensup olma hakkını ihlal etmediği vurgulandı.

Stalin rejimi sırasında Kırım Tatarlarının vatanlarından sürüldüğü ve yüz binlercesinin hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, Ukrayna’ya yapılacak olası bir doğrudan askeri müdahalede  Kırım Tatarlarının istedikleri yerde yaşama hakkının tehdit altında olacağına işaret edildi.

Gerginliğin tırmanmasının önlenmesi ve ilişkilerin normale dönmesi olasılığının hala mevcut olduğu belirtilen açıklamada, dünyadaki tüm Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarına, Ukrayna’nın "barış elde edilmesi ve kan dökülmesinden kaçınılması yönündeki mücadelesine" destek verme çağrısında bulunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir