Ukrayna'da Rus bayraklı eylemler sürüyor

Ülkenin doğusundaki Kharkiv'de, Rus yanlısı eylemciler 100 metrelik Rus bayrağı açtı. Yanukoviç'in memleketi Donetsk'te de Kırım referandumunu destekleyen eylemler sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna'nın doğusunda bulunan ülkenin en büyük ikinci kenti Kharkiv'de, birkaç günden bu yana eylemlerine devam eden Rus yanlısı göstericiler, gösteri yaptıkları meydanda 100 metrelik Rusya bayrağını açtı.

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya'ya bağlanmaya ilişkin referandum devam ederken, ülkenin doğusundaki kentlerde ise Rus yanlısı gösteriler sürüyor. Ukraynalıların yanı sıra çok sayıda Rusların yaşadığı Kharkiv şehrindeki Özgürlük Meydanı'nda, eylemlerini sürdüren Rus yanlısı eylemciler, "Rusya", "Putin Yardım Et" gibi Rusya lehinde slogan atarken, diğer taraftan da Ukrayna'nın federal yapıya kavuşması için referandumun yapılmasına ilişkin taleplerini ileri sürüyor.

Kharkiv Belediyesinin bulunduğu Özgürlük Meydanı'nda toplanan Rus yanlısı eylemciler, meydanın yanından geçen Sumski caddesini trafiğe kapatırken, göstericiler bu cadde boyunca 100 metrelik Rus bayrağı açarak yürüyüş yaptı. Ellerinde Rus flamaları bulunduran göstericiler sık sık Rusya lehinde slogan atarken, eylemcilerin ayrıca ülkede referandumun yapılmasına ilişkin imza topladığı da görüldü.

Meydanda bulunan 200'den fazla emniyet görevlisi de Kharkiv belediye binasının önünde canlı duvar oluştururken, polisin eylemcilerin protestolarına müdahale etmediği gözlendi.

Bu arada, Kharkiv Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada da son günlerde Kharkiv'deki protesto gösterileri sırasında meydana gelen çatışmalarda yer alan 25 kişinin tutuklandığını duyururken, bunlar hakkında adam öldürme, toplu düzensizlik çıkarma, emniyet görevlisine suikast gibi maddelerden suçlandığı bildirildi. Bilindiği gibi 14 Mart'ta Kharkiv'de, hükumet yanlısı ve Rus yanlısı eylemciler arasında çıkan silahlı çatışmada 2 kişi yaşamını yitirmiş, 5 kişi de yaralanmıştı.

Donetsk'te Kırım referandumunu destekleyen gösteriler yapılıyor

Öte yandan, görevinden azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in doğum yeri Donetsk'te, birkaç gündür eylemlerine devam eden 2 bine yakın Rusya yanlısı gösterici, bugün de Lenin Meydanı'na toplanarak, Kırım'da referandumun yapılmasını destekleyen gösterilerini sürdürdü.

Ellerinde Rus flamaları bulunduran eylemciler, bir taraftan Kırım'daki referandumu desteklediklerini dile getirirken, diğer taraftan da Donbass bölgesini Ukraynalı milletçilerden koruma konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yardım talebinde bulunuyor. Eylemciler, ayrıca daha önce sarf ettiği Rus yanlısı söylemler nedeniyle mahkeme tarafından 2 ay gözaltına alınan Pavel Gubaryev'in serbest bırakılmasını talep ediyor.

Yeni hükumetin fazla destek görmediği doğu ve güneydoğu bölgelerinde, son dönemde Rus yanlısı eylemlerde artış gözleniyor. Ülkenin güneydoğusunda bulunan en büyük sanayi şehri olan Donetsk'te, meydana gelen hükümet yanlısı ve Rus yanlısı göstericiler arasında çıkan son olaylarda 2 kişi yaşamını yitirirken, 50'ye yakın kişi de darbedildiği için hastaneye başvurmuştu.