Ukrayna'dan ateşkes uyarısı

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk; "Ateşkesin ihlali halinde, Ukrayna savaş durumu ilan etmek zorunda kalabilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'nın cuma günü Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşmasını ihlal etmesi halinde Ukrayna'nın savaş durumunu ilan etmek zorunda kalabileceğini belirtti.

Yatsenyuk, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın savaş istemediğini vurgulayarak, geçen hafta imzalanan ve Batılı ülkelerce desteklenen ateşkesin, "bir önceki ateşkesin sonucu gibi olursa Ukrayna için savaş ilan etmekten başka bir çarenin kalmayacağını" söyledi.

Başbakan Yatsenyuk, savaş ilan edilmesi durumunun halihazırdaki durumda hem eksileri hem de artıları olduğunu, savaş ilanının asıl avantajının ülkenin tüm sektörlerinin savaş sebebiyle çalışamadığını belirterek; "Yani bu savaştır. Zaten bizde savaş devam ediyor. Evet, ilan edilmemiş ama savaştır" şeklinde konuştu. 

Öte yandan Yatsenyuk, savaş ilanının, krizin diplomatik çözülm yolunu kapatacağını ve bu durumda böyle bir kararın batılı ülkeler tarafından desteklenmeyeceğini sözlerine ekledi.

Poroşenko, Putinle telefonda görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bugün ülkenin güneydoğusundaki Mariupol kentine yaptığı iş ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada, telefon görüşmesinde taraflar arasında ilan edilen ateşkes sürecinin desteklenmesine ilişkin çabalarının koordine edilmesine ilişkin fikir alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Poroşenko ve Putin, ateşkes sürecinin AGİT heyeti tarafından verimli bir şekilde gözetlenmesinin önemini vurgularken, iki ülke devlet başkanı da sözkonusu diyaloğun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

5 Eylül’de Minsk’te Üçlü Temas Grubunun istişarelerinin sonucunda sağlanan ateşkesin ardından 6 Eylül'de telefon görüşmesi yapan Poroşenko ve Putin, bu telefon görüşmesinde ateşkes sürecine genel olarak riayet edildiği konusunda mutabık kalmış, ayrıca ateşkes sürecinin süreklilik kazanmasına yönelik atılacak adımlar konusunu ele almıştı.