Ülke yatırım fonları yeniden gözde oldu

Gelişmiş ülkelere doğru paranın aktığı son aylarda ülke fonları risklere karşı bir hedge olarak kullanılmaya başlandı. 100 milyar dolar büyüklüğü olan ülke fonlarına bu yıl 6.63 milyar dolar giriş oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Merkez bankalarının para politikalarının piyasalara yön verdiği bu yıl popüler yatırım araçlarından biri tek bir ülkeye dayalı borsa yatırım fonları oldu. Tek bir ülkenin hisse senedi piyasaların temsil eden borsa yatırım fonları (ETF), yatırımcıya istediği pazarda bahislerini güçlendirme fırsatı sunduğundan gözde bir enstrüman haline geldi. ETF.com’da yer alan bir analize göre Türkiye, şu an dünyanın en ucuz ülke fonları arasında alıyor. 

Özellikle gelişmiş ülkelere doğru paranın aktığı son aylarda ülke fonları risklere karşı bir hedge olarak kullanılmaya başlandı. Ülke fonları, piyasa değerine dayanan endekselrde temsil edilmeyen ülkelere yatırım için de önemli bir araç olarak görülüyor. Şu an dünyada ülke fonlarının büyüklüğü 100 milyar dolar civarında. 179 ülke fonu ve ETF’sinin tüm uluslararası hisse fonu varlıkları içindeki payı eylül sonu itibariyle yüzde 54. iken, gelişmekte olan ülke fonlarının payı yüzde 22 civarında. En büyük tek ülke fonu 14.4 milyar dolarla iShares MSCI Japonya. Dünya genelinde yatırımcılar bu yıl ülke fonlarına 6.63 milyar dolar ekledi. 

En çok yatırımı Hindistan ve İspanya çekti 

En çok yatırım çeken fonlar ise Hindistan ve İspanya oldu. Hindistan fonları 1.93 milyar dolar çekerken, İspanya 1.48 milyar dolar çekti. Ülke fonlarının bu yıl ortalama getirisi yüzde 3 oldu. Yönetilen varlıklar açısından bakıldığında Portekiz en iyi performansı  gösterdi ve varlıklarını ikiye katladı. Yönetilen Yunan varlıklarının yılbaşından bu yana artışı yüzde 71 olurken, İtalya fonlarında artış yüzde 48 olarak gerçekleşti. Yüzdesel omlarak en büyük getiriyi yüzde 23 ile Hindistan gösterdi. En kötü performans gösteren ülke ise Rusya oldu. 

Peki en ucuz ülke yatırım fonları hangileri? Ucuz ETF’ler genellikle masraf oranları ve bir göstergenin getirisiyle göstergenin izlendiği platformun getirisi arasındaki fark baz alınarak hesaplanır. Ancak bazı analistler değerlemelere bakılarak da hangi ETF’lerin ucuz olduğuna bakmakta fayda olduğunu düşünüyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeden çıkacağı sinyali verdiği Mayıs 2013’ten bu yana küresel değerlemelerde değişimler meydana geldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın ‘cesur’ teşvikleri de piyasalarda rotasyona neden oldu ve yatırımcı gelişmekte olan ülke varlıklarından gelişmiş ülkelere doğru yön değiştirdi. ETF.com analistlerine göre genellikle tek bir hisse senedinin değerinin hesaplamasında kullanılan fiyat/kazanç (P/E) rasyosu, gelişen ülke hisselerinin güç kaybettiği son zamanlarda ETF’ler için önemli bir veri haline geldi. ETF’lerin P/E rasyosu, fondaki hisselerin ağırlıklı fiyat ortalamasının ‘trailing earnings’ denilen son 12 aydaki gelir ortalamasına rasyosuna işaret ediyor. 

En ucuz üçüncü ülke fonu Türkiye 

ETF.com, negatif gelirlerinde de dahil edildiği bu hesaplamayı baz  alarak en ucuz yani en düşük değerlemelere sahip ülke ETF’lerini belirledi. Ekim ayı itibariyle en ucuz ülke ETF’lerinin başında rusya geliyor. 5.94 P/E rasoyusuyla ilk sırada bulanan Rusya’yı Çin (off shore) takip ediyor. Üçüncü sırada ise Türkiye var. Türkiye’nin P/E rasyosu 9.73 olarak hesaplandı. Türkiye’nin ardından ilk 10 en ucuz ülke fonları Nijerya, Hong Kong, Çin, Norveç, Güney Kore, İsveç ve Singapur olarak sıralanıyor.

Bu rakamları daha iyi okuyabilmek için başlıca ETF’lerin rasyolarına bakmakta fayda var; ABD piyasa değerinin yüzde 85’ine denk gelen iShares MSCI USA ETF’nin P/E rasyosu 19.47 iken, büyük şirketlere odaklanan SPDR S&P  500 ETF’sinin rasyosu  18.64. 

ETF.com’un analizinde Rusya’da jeopolitik riskler nedeniyle henüz dip görülmemiş olabileceği, Çin’de ana kara hisselerinin kıyı bölgelerinden daha pahalı olduğuna dikkat çekildi. Ucuz bir piyasa olarak gösterilen Türkiye’nin de siyasi ve jeopolitik sorunlarla boğuştuğu vurgulandı. Analizde ucuz değerlemelerin her zaman bir alım fırsatı olmadığı ve devam etmekte olan sorunlardan kaynaklı düşüşlerin sürebileceği uyarısı yapıldı.

Borsa yatırım fonları, baz aldıkları endekste bulunan hisse senetlerine aynı oranda yatırım yapan fonlardır. Takip ettikleri endekste bulunan tüm hisse senetlerine aynı anda yatırım yapma fırsatı sunarlar. Yani, borsa yatırım fonu alan yatırımcı endeksin içindeki tüm hisse senetlerine sahip olmuş olur.