Uluslararası AIDS Konferansı başladı

Meksika'daki konferansta hastalıkla mücadele için yapılan çalışmalar tartışılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MEKSİKO - 17. Uluslararası AIDS Konferansı, Meksika'nın başkenti Meksiko'da başladı.

İlk kez Latin Amerika'da düzenlenen konferansın organizatörü Uluslararası AIDS Derneği Başkanı Pedro Cahn, açılıştaki konuşmasında, "AIDS ile mücadelede, elden gelenin en iyisinin yapılması gerektiğini" söyledi.

Pek çok gelişmeye rağmen dünya ülkelerinin BM'nin 2010'a kadar ulaşılmasını planladığı hedeflere varabileceğini düşünmediğini belirten Cahn, "Taahhütlerin yerine getirilmemesi milyonlarca hayatı etkileyecek, bunun olmasına izin vermemeliyiz. Zafere hala ulaşabiliriz" dedi. BM hedeflerinde, 2010 yılına kadar tüm AIDS'lilere tedavi ve bakım sağlanması öngörülüyordu.

Pedro Cahn, "Her yıl HIV virüsüyle dünyaya gelen yüzbinlerce çocuk için elimizden geleni yapmalıyız. Milyonlarca kadın ve genç kızın sağlıkları için gerekli kararları alarak onlar için en iyisini yapmalıyız" diye konuştu.

Binlerce katılımcının hazır bulunduğu konferansta, Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM AIDS Vakfı Başkanı Peter Piot'un da konuşma yapması bekleniyor.

Bilim adamları, araştırmacılar ve hastaların da katılacağı konferans 6 gün sürecek.

AIDS ile ilgili hemen her konunun ele alınacağı konferansta, AIDS tedavisinde kullanılabilecek ilaçların araştırma sonuçlarının yayımlanacağı, bu ilaçların maliyeti hakkında bilgi verileceği, AIDS'li yetim çocukların durumunun değerlendirileceği belirtiliyor.

Dünyada geçen yıl HIV virüsü taşıyanların sayısının 33 milyon olduğu, bunlardan 2,7 milyonunun virüsü geçen yıl aldığı açıklanmıştı.