Umut tacirleri 5-6 milyar dolar kazandı
Interpol, insan kaçakçılarının geçen yıl AB'ye giren göçmenlerden 5-6 milyar dolar kazandığı bilgisini verdi.
Uluslararası polis örgütleri Interpol ve Europol, insan kaçakçılığı şebekelerinin geçen yıl Avrupa'ya 1 milyona yakın göçmenin girmesini sağlayarak 5 milyar doların üzerinde para kazandığını belirtti.
İki kurumun hazırladığı rapora göre geçen yıl Avrupa Birliği'ne giren 10 göçmenden dokuzu insan kaçakçılığı "hizmetlerinden" yararlandı. Raporda oranın bu yıl daha da artmasının beklendiği ifade edildi.
Rapora göre insan kaçakçıları, göçmenleri Avrupa'ya sokmak için geçiş başına 3 bin ile 6 bin euro arasında para aldı. Geçen yıl AB'ye yaklaşık 1 milyon göçmenin girdiği göz önüne alındığında toplam tutar 5-6 milyar dolara karşılık geliyor.
Rapora göre kaçakçılık şebekeleri parayı aklamak için öncelikle sınır ötesine nakit olarak taşıyor, ardından otomobil galerileri, marketler, restoranlar ve taşımacılık şirketleri üzerinden bankacılık sistemine sokuyorlar.
İnsan kaçakçılığı şebekelerinin göçmenlerin yola çıktığı ülkeler merkezli olduğu ancak şebekelerdeki üst düzey isimlerin genellikle AB pasaportu veya oturma izni sahibi oldukları ifade edildi.
Raporda, "Göçmen kaçakçılığı şebekelerinin temel yapısı rota üzerinde koordinasyonu sağlayan liderler, kişisel ilişkiler üzerinden faaliyetleri yöneten kişiler ve bunlara yardımcı olan fırsatçı alt düzey 'hızlandırıcı' kişilerden oluşuyor" denildi.
Raporda göçmen kaçakçılığında çok yüksek tutarda para döndüğü ve yetkililerin rüşvet karşılığı göçmen aracı veya gemilerinin geçişine izin verdiği ifade edildi. Verilen bilgiye göre kaçakçıların kullandığı tren, otobüs istasyonları ve havalimanlarından oluşan 250 "sıcak nokta" tespit edildi. Bunlardan 170 tanesi AB içinde bulunuyor.
Raporda kaçakçılık şebekeleri arasında şu ana kadar çatışma görülmediği ancak birkaç büyük şebekenin ayakta kaldığı bir yapının ortaya çıktığı ifade edildi.
Rapora göre geçen yıl AB'ye giren göçmenlerin büyük bölümü Türkiye veya Libya'dan yola çıkarak deniz yoluyla Avrupa kıyılarına geldi, bundan sonra yola karadan devam etti. Halen yaklaşık 800 bin göçmen AB'ye geçmek için Libya'da bekliyor.