UNCTAD, küresel resosyonda erken bir düzelme görmüyor

Örgüt, hükümetlerin teşvik programlarında hızlı bir geri adımın krizi kötüleştirebileceği uyarısında da bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CENEVRE - BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), küresel resesyonda erken bir düzelme görmediğini bildirdi. Örgüt, hükümetlerin teşvik programlarında hızlı bir geri adımın krizi kötüleştirebileceği uyarısında da bulundu.

UNCTAD, 2009 yılı "Ticaret ve Kalkınma Raporu"nda, sadece ABD doları yerine birkaç rezerv para kullanılacak yeni bir dünya rezerv sistemi oluşturulması ve uluslararası finans akışında sıkı kontroller uygulanması çağrısında bulundu.

Raporda, "Gelişmiş ülkelerde, dünya ekonomisini gelecek yıllarda kriz öncesi büyüme yönüne geri getirecek yeteri kadar güçlü bir düzelme olasılığı oldukça düşük" denildi.

UNCTAD Genel Sekreteri Supachai Panitchpakdi ve yardımcısı Heiner Flassbeck, düzenledikleri basın toplantısında, sağlıklı ekonomilerde bu yıl düzelmenin "yeşil filizlerinin" çıkmaya başladığı görüşlerine katılmadıklarını ifade ettiler.

Eski Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı ve bir dönem Tayland Başbakan Yardımcısı olan Supachai, "Herhangi bir gerçek toparlanma görmüyoruz. Güçlü bir ekonomik unsur işareti yok" dedi.

Bu yılın ilk yarısında piyasalardaki eş zamanlı yükselişin spekülatif, düzelme olduğu yönündeki iddiaların gerçek değil kurgusal olduğunu ifade eden Supachai, "hükümetler, teşvik politikalarından çıkış stratejileri konusunda konuşmaya başlarsa, bu çok tehlikeli olacak" diye konuştu.

Gerçek ekonomideki karların azalmasının, emlak sektöründe fazla yatırımın ve artan işsizliğin, yakın gelecekte yatırımları ve özel tüketimi engellemeyi sürdüreceği ifade edilen raporda, bu yılın ilk yarısında yönünü yukarı çeviren finansal göstergelerin, büyük olasılıkla, finansal varlıkların ve emtiaların anormal derecedeki düşük fiyat seviyelerinin geçici toparlanmasının işareti olduğu kaydedildi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Özel Çekme Hakları (SDR) gibi rezerv varlığı ve uluslararası ödeme araçları olarak farklı para birimlerin kullanımının ABD dolarına bağımlılık riskini azaltabileceğine dikkati çekilen raporda, hükümetlerin, ücretlerde ve tüketimde büyük ölçekli düşüşler olduğunda gerileyen ekonomiyi istikrara kavuşturması çok daha zor olacağı için birçok ülkede gerçek tehdidin deflasyon olduğu vurgulandı.

Büyümeyi desteklemek ve deflasyonla mücadelede hükümetlerin ve merkez bankalarının para ve mali politikaları güçlendirmesi ya da sürdürmesi gerektiği önerisinde bulunan UNCTAD, bu yolun izlenmesi halinde küresel büyümenin 2010 yılında yönünün olumlu olacağını, ancak yine de yüzde 1,6'yı geçmesinin halen mümkün gözükmediğini bildirdi.