Ürdün Kralı Abdullah ABD'den yardım istedi

Ürdün Kralı Abdullah'ın, diplomatik krizin çözümünde arabulucu olmak için ABD'den destek istediği öne sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AMMAN - Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile cuma günü Ürdün'ün güneyindeki liman kenti Akabe'de görüştüğü ileri sürüldü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Kral Abdullah, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Katar arasındaki diplomatik krizin çözümünde arabulucu olmak için ABD'den destek istedi. Kerry ile görüşme de bu amaçla yapıldı.

Görüşmede, Kral 2. Abdullah'ın, Ürdün'ün arabulucu olmak istediğini ve ABD'den bu rolünü desteklemesini talep ettiğini ifade eden kaynaklar, Kerry ve Kral Abdullah'ın Akabe'de, Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE büyükelçileriyle de bir araya geldiği ancak görüşmede mutabakat sağlanamadığını bildirdi.

Diplomatik kaynaklar, Suudi Arabistan'ın Ürdün'e "aralarındaki soruna karışmaması" konusunda uyarıda bulunduğunu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin de körfezdeki diplomatik krizi çözmek için çaba göstereceğini söylediğini kaydetti.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn yayımladıkları ortak bildiriyle Riyad'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 130. Dönem Toplantısı'nda "alınan kararlar doğrultusunda", Katar'daki büyükelçilerini çekme kararı aldıklarını açıklamıştı. Katar ise karardan şaşkınlık ve üzüntü duyduğunu ancak söz konusu ülkelerdeki büyükelçilerini çekmeyeceğini duyurmuştu.