Utanmasınlar, Rumlar yaptı desinler

Denktaş, "Pınar Karşıyaka'lı basketbolculara saldırıyı 'Rum fanatikler yaptı' diyorlar. Utanmasınlar 'Rumlar yaptı' desinler. 1963'teki saldırıları da 'Rum fanatikler yaptı' demişlerdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Pınar Karşıyaka'lı basketbolcuların dün gece Kıbrıs Rum kesiminde Apoel takımı ile yaptıkları maçın sonunda saldırıya uğramasıyla ilgili olarak, "(Rum fanatikler yaptı) diyorlar. Utanmasınlar, (Rumlar yaptı) desinler" dedi.

Rauf Denktaş, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle KKTC Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği'ni ziyaretinde, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarihe "Kanlı Noel" olarak geçen, 21 Aralık 1963'te Rumların başlattığı saldırıları da "Rum fanatiklerinin yaptığının" söylendiğine işaret ederek, dün geceki basket maçı sonrasında yaşanan olaylarla ilgili olarak da "Rum fanatikler yaptı" dendiğini kaydetti.

Denktaş,"(Rum fanatikler yaptı) diyorlar. Utanmasınlar, (Rumlar yaptı) desinler. 1963'teki saldırıları da (Rum fanatikler yaptı) demişlerdi" diye konuştu.

Rum tarafında "ELAM" isminde bir örgütte toplanan ırkçı Rumların şimdi partileşme kararı aldıklarına işaret eden Rauf Denktaş, "Bu parti kilisenin emrinde olacakmış. EOKA da böyle başlamıştı" dedi.

Rumların tek amaçlarının Türkiye'yi adadan çıkarıp garantörlüğü ortadan kaldırmak olduğunu, bundan hiçbir zaman vazgeçmediklerini vurgulayan Denktaş, şöyle devam etti:

"Türkiye adadan çıksın ve garantörlük hakkı ortadan kalksın, siz görürsünüz o zaman başınıza gelecekleri... Bu kadar hafıza yoksunluğu olamaz. (Rum yönetimi lideri Dimitris) Hristofyas 'mücadelemde EOKA'dan ilham alırım' diyor. Tek amacı Türk askerini adadan çıkarıp garantörlüğü ortadan kaldırmaktır. Bizde hala daha bu mesajı alamayanlar var."

"Tüm Kıbrıs Avrupa Birliği (AB) üyesi oldu" denildiğini, Kuzey Kıbrıs'ın AB üyesi olmadığını, AB'ye girilirken Kıbrıs Türk halkına soran da olmadığını kaydeden Denktaş, "Türkiye girmeden AB;ye girilemeyeceğini, 1960 anlaşmalarının da bunu emrettiğini" kaydetti.

Denktaş, "İnsan olan herkes devletine sahip çıkar. Başka şekilde bu adada yaşam hakkımız olamayacağınız bilmemiz gerekir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir