Van Rompuy, Türkiye'yi ziyaret edecek

Türkiye'nin üyeliğine mesafeli duruşuyla bilinen Van Rompuy, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini bu hafta gerçekleştirecek.

22 Mayıs'taki AB zirvesinin ardından Ankara'ya hareket edecek Van Rompuy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. AB Konseyi Başkanı 23 Mayıs'taki Ankara temasları kapsamında TOBB'da bir konuşma yapacak.

AB'de Aralık 2009'da yürürlüğe giren Lizbon Anlaşması'yla getirilen AB Konseyi Başkanlığı koltuğuna oturan ilk isim olan ve geçen yıl dolan görev süresi 30 Kasım 2014'e kadar uzatılan Van Rompuy, Türkiye'nin üyeliğine mesafeli duruşuyla biliniyor.

AB görevi öncesinde Belçika Başbakanlığı da yapan Hristiyan Demokrat politikacı Van Rompuy, 2004 yılında Belçika senatosundaki Türkiye tartışmasında "Türkiye Avrupa'nın parçası değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Türkiye gibi bir ülkenin AB'ye katılımı geçmişteki genişlemeler gibi değerlendirilemez. Aynı zamanda Hristiyanlığın da temel değerleri olan Avrupa'daki evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslam ülkesinin katılımıyla güç kaybedecektir" ifadesini kullanmıştı.