Varoufakis: Alacaklılar ile bir anlaşma çok yakın

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis katıldığı bir televizyon programında, "Alacaklılar ile bir anlaşma çok yakın" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ülkesinin uluslararası alacaklılar ile önümüzdeki hafta içinde anlaşmasını beklediğini söyledi.

Yunanistan hızla iflasa yaklaşıyor

5 Haziran'da Uluslararası Para Fonu'na 1,5 milyar euro ödeme yapması gerekiyor. Varoufakis Star TV'ye yaptığı açıklamada, alacaklılar ile bir anlaşmanın "çok yakın" olduğunu söyledi ve ülkesinin euro bölgesinden çıkmayacağını kaydetti. "Başka bir para birimi radarımızda değil" diye ekledi.

Kriz en çok yoksulları vurdu

Yunan hükümeti, EU ve IMF ekonomik reformlar üzerinde müzakere ediyor. Alacaklılar ülkenin kurtarma fonunun 7,2 milyar euroluk en son dilimini serbest bırakmadan önce reformların uygulanmasını istiyor. Emeklilik reformu, iş gücü piyasasının serbestleştirilmesi ve 4.000 eski devlet memurunun yeniden işe alınması konularında henüz çözüm bulunamadı. Kilitlenme Yunanistan'ın nakitsiz kalabileceği endişelerine yol açıyor.

Yunanistan için zaman daralıyor

Yunanistan'ın, uluslararası kreditörleriyle reformlar üzerinde anlaşması için Haziran sonuna kadar vakti var. Para kaynaklarının giderek azalması nedeniyle kamu kuruluşlarından yardım istemek durumunda kaldı. Kriz, Yunanistan'ın borçlarını ödemeyip euro'dan ayrılacağı yorumlarına da neden oldu.

Euro bölgesi ise, kurtarma paketi karşılığında emekli maaşların kesilmesinin de dahil olduğu sert reformlar uygulanmasında ısrarcı oluyor. Kemer sıkma politikasına karşı çıkan Syriza hükümeti ise bu katı şartlara direniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir