Varoufakis: Gerekirse refaranduma gideriz

Yunan Maliye Bakanı Varoufakis, "AB borç ve büyüme planını reddederse Yunanistan erken seçime, referanduma gidebilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin mali yardım, büyüme ve reform planlarının euro bölgesi devletlerince reddedilmesi halinde hükümetin referanduma veya erken seçimlere gidebileceğini söyledi.

Yunanistan'da Ocak ayındaki seçimlerin ardından Aleksis Çipras'ın kurduğu yeni hükümet, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği'nin çok sıkı bütçe disiplini ve ekonomik reform karşılığında verdiği mali yardımı yeniden müzakere etmek vaadiyle iş başına gelmişti.

Hükümet, geçen ay aldığı mali yardımın süresini dört ay uzatmak üzere euro bölgesi ülkeleriyle anlaştı. Buna göre Yunanistan'ın Nisan ayı sonuna kadar hangi ekonomik reformları yapacağını belirlemesi gerekiyor. Euro bölgesi ülkelerinin maliye bakanları Atina'nın reform önerilerini içeren mektubunu bugün Brüksel'de görüşecekler.

"Sandalyelerimize yapışmış değiliz"

Varoufakis, İtalyan gazetesi Corriere della Sera gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, Yunanistan'ın reform önerilerinin reddedilmesi halinde, "Sorun olur. Ancak başbakanımın söylediği gibi, sandalyelerimize yapışmış değiliz. Tekrar seçim yapılabilir, referandum çağrısında bulunabiliriz" dedi.

Yunanlıların çoğu ülkelerinin euro bölgesinde kalmasını istiyor. Buna karşılık seçmenin üçte ikisi mali yardım programının yeniden müzakeresi sırasında hükümetin kreditörlere karşı sert yaklaşımını destekliyor.

Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasını sağlayacak ancak Çipras'ın seçim vaatlerini tümüyle karşılamayan bir anlaşma halk oylamasına konarak, farklı vaatlerle iş başına gelen hükümetin anlaşmayı kabul etmesi için uygun bir ortam yaratabilir.

Ancak referandumun sadece bir öneri olarak ortaya konması bile siyasi bir risk ortaya koyuyor. 2011 yılında dönemin başbakanı Yorgo Papandreu mali yardım programı hakkında referandum yapılması önerisinde bulunmuş ve daha sonra iktidarı eski merkez bankası başkanı Lucas Papademos başkanlığında ulusal birlik hükümetine devretmek zorunda kalmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir