Vergi kaçıran bankacıya 5 yıl hapis

İsviçre'nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse yapılan vergi kaçakcılığı suçlamasının suçlusu bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERN- Credit Suisse Group'un eski bir çalışanı Amerikan  vatandaşlarının paralarını İsviçre'deki hesaplarda saklayarak vergi kaçırmalarına yardımcı olmaktan suçlu bulundu.

5 yıl hapis cezası alabilecek olan Andreas Bachmann, cezasının indirilmesi karşılığında ABD hükümeti ile işbirliği konusunda anlaşmaya vardı.


ABD Senatosu'nun iki yıl süren bir soruşturmanın ardından yayımladığı raporda, Credit Suisse, ABD'de zengin müşteriler bularak paralarını karmaşık yöntemlerle vergi ödemelerini atlatarak İsviçre'ye aktardığını iddia edildi.

Sponsorluğunu kullandı

Bankanın kullandığı yöntemler arasında, banka çalışanlarının Credit Suisse'in sponsor olduğu golf turnuvası gibi müsabakalara gönderilerek potansiyel zengin müşterilerle temasa geçilmesi yer alıyor.

İddialara göre banka bu şekilde, yapılan anlaşmalara dair geride herhangi bir yazılı belge bırakmamayı amaçladı.

Paravan şirketler kurdu

Bir diğer iddiaya göre ise Credit Suisse, zengin müşteriler adında off-shore paravan şirketler kurarak bu kişilerin paralarının ABD vergi müfettişlerinden gizledi.

ABD'li 22 bin mevduat sahibinin soruşturmaya dahil olan süreçte Credit Suisse'de 13,5 milyar doları olduğu tespit edildi.

Bu miktarın ne kadarının vergi kaçakçılığı yoluyla bankaya aktarıldığı ise tam olarak belirlenemedi.