Wall Street rekora doymuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsaları Avustralya'da madencilik hisselerindeki kayıplara karşılık, Tokyo'da endeksin 5.5 yılın en yüksek seviyesini görmesiyle bugün yönsüz seyir izledi.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 0.2 düştü.

ABD borsaları merkez bankasının ekonomiye sağladığı desteklerin yükselişin devam etmesine katkı sağlayacağı beklentisiyle büyük sermayeli şirket hisselerine gelen alımlarla dün yeni rekor seviyelere yükseldi.

Kazanımlar geniş bantta gerçekleşse de büyümeye dayalı şirketlerin performansları daha fazla öne çıktı ve yükselişe bankalar öncülük etti. Bank of America yüzde 2.8, Citigroup yüzde 2.4 değer kazandı.

Wall Street'te önemli bir düzeltme hareketi yaşanmadan yılın başından bu yana yükseliş gerçekleşiyor ve büyük endekslerde tüm zamanların rekorları kırılıyor.

BB&T Wealth Management Başkan Yardımcısı Bucky Hellwig yatırımcıların, toparlanmayı sekteye uğratmamak için merkez bankasının ekonomiye sağladığı destekleri çok yakında geri çekmemeye özen göstermesini beklediklerini belirtiyor.

Intel Corp hisselerinin yüzde 1 düşmesi ise Dow'daki yükseliş üzerinde baskı oluşturdu.

DÖVİZ

Dolar, Japon yeni karşısında Ekim 2008'den beri en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bir miktar geriledi, ancak genel olarak gücünü hala koruyor. ABD ekonomisinde toparlanmanın güçlendiğine ilişkin işaretler ve Hazine tahvili getirilerindeki artış destek sağlıyor.

Euro ise dolar karşısında daha önce 1.2920'e kadar gerileyerek beş haftadan uzun sürenin en düşük seviyesini görmesinin ardından 1.2935 seviyesinde yatay seyir izledi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) mevduatta negatif faize geçebileceğine yönelik potansiyel risk ile karşı karşıya bulunuyor.

TAHVİL PİYASASI

ABD Hazine tahvillerinin fiyatları dün düşerken, yatırımcıların borsa gibi daha riskli varlıklara yönelmeleriyle gösterge getiriler yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD borsalarında dün büyük sermayeli şirketlerin hisselerine gelen alımlarla gerçekleşen yükseliş, güvenli liman olarak görülen ABD tahvillerine olan talebi olumsuz etkiledi.

ABD'nin 10 yıllın tahvilinin getirisi dün yüzde 1.98'e yükseldi.

PETROL

Brent ham petrolünün varil fiyatı dolardaki gerilemenin ardından 102 doların üzerinde yatay işlem gördü. Ancak küresel talep artışındaki zayıf görünümle birlikte ABD'de petrol stoklarında artış beklentisi kazanımların sınırlı kalmasına neden oldu.

Teknik analize göre, Brent ham petrolünün varil fiyatı 101.35 dolar seviyesine gerileyebilir.

Petrol borsalarda gerçekleşen yükselişten de destek buluyor.

ALTIN

Altın dolardaki gerileme sonrasında dört seans süren düşüşün ardından bugün yükseldi, ancak borsalardaki yükseliş kazanımların önünde engel oluşturabilir.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.11 yükselişle 1,426.96 dolar seviyesine ulaştı.

Altında son günlerdeki düşüşte ekonomiye ilişkin iyimserlik ve borsalardaki rekor yükseliş etkili oldu.