Westerwelle de Yunanistan'a yardıma karşı

Almanya Dışişleri Bakanı Yunanistan'ın bu duruma doğal felaketle değil hileli rakamlarla düştüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Borç içinde kıvranan Yunanistan'ın AB tarafından kurtarılmasına soğuk bakan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e, koalisyon ortağından destek geldi.

Brüksel'de AB'li meslektaşlarıyla buluşan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, "Şu anda (Yunanistan'ı kurtarma paketi konusunda) hiçbir nihai karara gerek yok" dedi.

Westerwelle, "Yunanistan'ın bu duruma doğal felaketler nedeniyle değil, hileli rakamlar (istatistikler) açıklayarak düştüğünün unutulmamasını" istedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun "Avro Bölgesi'nin Yunanistan'ın acilen kurtarması" önerisine tepki gösteren Westerwelle, bu ülkenin kemer sıkma önlemlerini ciddiyetle uygulayarak kendi yarattığı sorunu çözmesi gerektiğini vurguladı.

Merkel, dün yaptığı açıklamada, yatırımcıları, 25-26 Martta toplanacak AB zirvesinde Yunanistan'a kurtarma paketi beklememeleri konusunda uyarmıştı. İkazı alan piyasalarda 10 yıl vadeli Yunan tahvillerinin faizi hızla yükselişe geçerek yüzde 6,46 ile son haftaların en yüksek düzeyine ulaştı.

Alman radyosuna konuşan Merkel, "Yunanistan iflas etmiş değil ve bizim şimdi yardımı konuşuyor olmamamız lazım" diyerek piyasalara yanlış sinyal verilmemesi ve illizyon yaratılmaması gereği üzerinde durmuştu.

2 ay içinde 20 milyar avro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi'nde en ucuz borçlanan Almanya'ya göre en az yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Ekonomistler, Yunanistan'ın faiz oranını kısa sürede Avro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor.

Bu arada geçen ay Almanya'yı Nazi döneminde Merkez Bankasındaki altınlarını çalmakla suçlayan Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Atina'da bugün yaptığı açıklamada, Almanya'ya yeni suçlamalar yöneltti.

Pangalos, Berlin yönetimini, finans kurumlarının Yunanistan üzerinde oyun oynayarak para kazanmalarına izin vermekle itham ederken, Yunanistan'ın borç krizi nedeniyle avronun değer kaybetmesinin, Almanya'ya, ihracat artışı olarak geri döndüğünü savundu.

"Almanya Euro Bölgesi'nin Almanya Bölgesi olmasını istiyor"

Yunanistan Savunma Bakanı Yardımcısı Panos Beglitis, Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması çalışmalarında Almanya'nın yaklaşımı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Özel "Kanali 1" Radyosu'nda yayımlanan bir programa katılan Beglitis, Yunan ekonomisindeki gelişmeler ve Yunan Savunma Bakanlığı'nın geçit törenleri için yapılan harcamaların kısıtlanmasını öngören kararına değindi.

Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkma çalışmalarında Almanya'nın sergilediği tutum hakkında konuşan Bakan Yardımcısı, "Korkarım ki Almanya'daki siyasi sistemin yeni stratejisine, iç sorunlar, zayıflıklar ve dengelerine, olduklarından daha az değer vermişiz" ifadesini kullandı.

"Almanya'nın kendi çıkarları doğrultusunda Euro kuşağında stratejik role ve konuma sahip olmak istediğini, Euro kuşağının, tüm üye ülkelerin çıkarına olan şekilde Avrupalı değil, Alman olmasını istediğini"  savunan Beglitis, bu stratejinin  hergün açık ve sert bir biçimde görüldüğünü, Almanya'nın bu politikasının Euro kuşağının istikrar ve dengelerini sabote ettiğini söyledi.

Beglitis, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun izlediği politikayla AB yapısındaki büyük ve kritik sorunların gündeme geldiğini belirtti.

Bu noktada gelecek için, yükümlülükler alınması gerektiğini kaydeden Bakan Yardımcısı, "Papandreu, Avrupa sorununu gündeme getirdi. Bugün Euro kuşağının çoğu üyesinin tutum ve davranışlarından da bunu görüyoruz. Yunanistan'ın sorunu vesilesiyle AB'nin büyük stratejik sorunu önümüze geliyor" dedi.

Beglitis, sorunun giderilmemesi ve ekonomi ile para birliğinde yeni dengelerin bulunmaması halinde Euro kuşağının çok çabuk yara alacağını, hatta istikrarsızlık yaşanacağını belirtti.

Almanya'nın Euro kuşağının şu anki biçiminden çıkarı olan tek ülke olduğunu ve eksiklikleri değerlendirdiğini kaydeden Beglitis, "Almanya'nın bolluğu olması için hepimiz ödüyoruz" ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması yolunda borçlanması konusuna da değinen Beglitis, içinde bulunulan haftanın 25-26 Mart günlerinde yapılacak AB Zirve Toplantısı ve alınacak kararlar nedeniyle kritik olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Sorular üzerine, Savunma Bakanlığı'nın, Yunanistan'ın milli bayramlarında yapılan geçit törenlerine silahlı kuvvetlere ait zırhlı araçların katılmaması kararına da değinen Beglitis, bundan kazanılacak olan meblağın 5 milyon Euro tutarında olacağını belirtti.

"AB'nin destek vermemesi akla hayale sığmaz bir gelişme olur"

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, Atina'nın Yunanistan'ın ekonomik sorununun AB çerçevesinde çözümünden yana olduğunu, "AB'nin destek vermemesinin akla hayale sığmaz bir gelişme olacağını" söyledi. 

Petalotis, düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması yönündeki çalışmaları, AB'nin tutumu ve IMF'ye başvuruda bulunulması olasılığına değindi.

"AB ülkelerinin Yunanistan'a destek vermemeleri olasılığının akla hayale sığmadığı kanaatindeyiz" diyen Sözcü, IMF'ye başvurulması olasılığına yönelik sorular üzerine ise "Çok sayıda olanak var, bunları inceledik ve incelemeye de devam ediyoruz. Hükümet olarak sözkonusu olanakları incelemezsek sorumsuzluk yapmış olurduk. Ancak biz ekonomik kriz konusunun AB çerçevesinde çözümünü istiyoruz" diye konuştu.

Sözcü, hükümetin tercihinin, ülkenin sorununu kendi başına çözmesi olduğunu, ancak Avrupa'nın siyasi desteğinin de istendiğini ifade etti. 

Petalotis, risk primindeki artışa yönelik soruya karşılık ise "Makas açılıyor ama hükümet konuştuğu için değil, gerek Avrupa gerekse uluslararası düzeyde güvensizlik olduğundan" ifadesini kullandı.

Yunan hükümetinin, kriz ile mücadelede, AB üye ülkelerinin ve para biriminin korunması için ortak AB politikasının yasal çerçevesinin oluşturulmasının gerekliliğini vurguladığını belirten Petalotis, Atina'nın kimseden ekonomik yardım istemediğini, AB üyelerinin, ülkenin gidişat değiştirdiği ve gerekli tüm düzenlemelere gittiğine inandırılması gerektiğini söyledi.

Petalotis, "Yunan hükümetinin AB zirvesinden ne beklediği" yönündeki bir soruya ise "ülkenin,  ekonomik durumu ve istenilen siyasi desteğe direkt olarak etkisi olan güvenilirliğinin geri kazanılması için mücadele verildiği" yanıtını verdi.