WikiLeaks'e yanıt gecikmedi

Diplomatik kaynaklar, "Türkiye'nin Irak'taki El Kaide'ye yardım ettiğine" yönelik iddiaların söz konusu olamayacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - WikiLeaks internet sitesi tarafından açıklanacağı ifade edilen belgelere ilişkin basında yer alan "Türkiye'nin Irak'taki El Kaide'ye yardım ettiğine" yönelik iddialarla ilgili olarak, Türkiye'nin teröre destek vermesinin söz konusu olamayacağı belirtildi.

Konuyla ilgili haberleri değerlendiren diplomatik kaynaklar, terörle mücadelenin Türkiye'nin temel önceliklerinden birisi olduğu vurgulayarak, "Türkiye'nin başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele yürüttüğüne" işaret ettiler.

Türkiye'nin terörle mücadeleye bakış açısının PKK terör örgütüyle mücadele ile sınırlı olmadığını, terör örgütleri arasında ayrım yapılmadığını belirten diplomatik kaynaklar, son yıllarda Türkiye'de PKK terörü ile mücadelede olduğu gibi El Kaide terör örgütüne karşı da önemli operasyonlar yapıldığına dikkati çektiler.

"Türkiye'nin teröre desteğinin söz konusu olamayacağını" vurgulayan diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin en kapsamlı dayanışmayı gösterecek şekilde terörle mücadeleyi sürdürdüğünü belirttiler.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, dost ve müttefik bir ülke olan ABD ile, PKK ile mücadele alanında yürüttüğü etkin işbirliğini değerli bulduğunu, bu işbirliğinden memnuniyet duyduğunu kaydederek, PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerinin sona erdirilmesi için ABD, Irak ve Türkiye arasında Kasım 2008'de başlatılan üçlü mekanizmaya önem verildiğini dile getirdiler.

"Türkiye El Kaide'ye yardım etti"

Londra merkezli Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin iddiasına göre, "Wikileaks tarafından açıklanması beklenen belgelerde, ABD'nin de PKK'ya destek verdiğini ortaya koyan bilgiler" yer alıyor.

- WikiLeaks web sitesine göre, ABD bazı müttefiklerini uyararak, WikiLeaks'in yakında açıklayacağı gizli Amerikan belgelerinde kendilerini zor durumda bırakacak bilgiler olabileceğini haber verdi.

WikiLeaks, Twitter paylaşım sitesinde yaptığı açıklamasında, Amerikan diplomatlarının İngiltere, Avustralya, Kanada,  Danimarka, Norveç ve İsrail hükümetlerini, birkaç gün içinde açıklanması beklenen bilgiler konusunda uyardığını belirtti.

Washington Post gazetesi de Londra'da yayımlanan El Hayat gazetesine dayandırdığı haberinde WikiLeaks'in sızdıracağı belgeler arasında Türkiye'nin Irak'ta el Kaide örgütüne yardım ettiğini ve ABD'nin de PKK'ya destek olduğunu gösteren belgeler bulunduğunu belirtti.

WikiLeaks'in ele geçirdiği ABD dışişleri bakanlığı belgeleri hakkında yakın bilgi sahibi olan kaynaklar Reuters'e yaptıkları açıklamada, içeriği yayımlanacak binlerce belge arasında Rusya, Afganistan ve diğer Orta Asya ülkelerinde siyasetçilerin bulaştığı yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili bilgi bulunduğunu söylediler.

Kaynaklar, açıklanacak bilgilerin bazı devletleri çok zor durumda bırakabilecek kadar önemli olduğunu ve hükümetlerin gelecek  tepkilere karşı hazırlık yaptıklarını kaydettiler.

İsrail gazetesi Haaretz de üst düzeyli bir İsrail yetkilisine dayanarak, Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğinin İsrail dışişleri bakanlığını uyararak ikili ilişkiler hakkında bazı gizli haberleşmelerin açıklanacağını haber verdiğini yazdı.

Avustralya asıllı Julian Assange adlı bilgisayar korsanının daha önce WikiLeaks üzerinden açıkladığı belgeler Irak ve Afganistan'daki savaşlarla ilgili bilgiler içeriyordu. ABD hükümeti bu bilgilerin açıklanmasının ulusal güvenliği ve bazı kişileri risk altına soktuğunu söylemişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir