”Wulff fazla alkışlanmadı”

Der Spiegel, Wulff'un 'Hristiyanlık Türkiye'ye aittir' şeklindeki sözlerinin aşırı milliyetçi milletvekilleri tarafından hoş karşılanmamış olabileceğini öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Türkiye ziyareti sırasında TBMM'de yaptığı konuşma, Alman basınında genel olarak, Wulff'un Türkiye'den, ülkede yaşayan Hristiyan azınlık için daha fazla haklar istediği şeklinde yorumlandı.

Bild gazetesi ise, Wulff'un konuşmasının "fazla alkışlanmadığını ve TBMM Genel Kurul salonunun yarısının bile dolu olmadığını" ileri sürdü.

Wulff'un "Hristiyanlık şüphesiz Türkiye'ye ait" şeklindeki sözlerinin başlığa taşındığı gazetenin internet sayfasında yeralan haberde, Wulff'un konuşması sırasında yaklaşık 200 milletvekilinin salonda bulunduğu ve bazılarının da konuşma sırasında salonu terk ettiği ifade edildi.

Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün "ilk kez" Wulff'un eşi Bettina Wulff ile birlikte tören kıtasının önünden geçtiği kaydedildi.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında, "Wulff Türkiye'de Hristiyanlar için daha fazla hak istedi" başlığıyla verilen haberde ise, Wulff'un "Hristiyanlık Türkiye'ye aittir" şeklindeki sözlerinin, "özellikle aşırı milliyetçi milletvekilleri tarafından hoş karşılanmamış olabileceği" görüşüne yer verildi.

Focus dergisinin internet sayfasında "Hristiyanlık Türkiye'ye aittir" başlığıyla yayınlanan haberde ise, Türklerin Wulff'u sevdiği, Wulff'un Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir soruya karşılık, Türkiye'de çok önemli gelişmelerin yaşandığını ve bunların sürdürülmesi gerektiğini söylediği ifade edildi.

Her iki dergide de, Wulff'un, Türklerin ve Arapların Alman toplumuna uyum çekmekte zorlandığı ve Almanya'nın farklı kültür çevrelerinden daha fazla göçe ihtiyacı olmadığı şeklinde söylemlerde bulunan Hristiyan Sosyal Birlik partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer'in görüşlerine katılmadığını söylediği hatırlatıldı.

"Die Welt" gazetesinin internet sayfasında da "Wulff Türkiye'ye, Hristiyanlara hoşgörülü davranması çağrısında bulundu" başlığıyla yayınlanan haberde, iki Almanya'nın birleşmesi vesilesi ile yaptığı konuşmada "İslamiyetin Almanya'ya ait olduğunu" söyleyen Wulff'un, şimdi de "Hristiyanlığın Türkiye'ye ait olduğu" şeklinde konuştuğuna dikkat çekildi.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinin internet sayfasında yer alan haberde de, Wulff'un, Türkiye'de ve İslam ülkelerinde yaşayan Hristiyanlara daha fazla hoşgörü gösterilmesi çağrısında bulunduğu belirtilirken, "Süddeutsche Zeitung" gazetesinin internet sayfasında, Wulff'un Türkiye'de yaptığı bir açıklama sırasında Türklerin Almanya'nın vazgeçilmez bir parçası olduğunu, ancak Almanya'da yaşamak isteyen insanların yasalara uyması ve Alman toplumunun yaşam tarzını benimsemesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

'Teröre karşı işbirliği yapmalıyız'

Öte yandan dün Wullf, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke ilişkilerinin, eşsiz ve olumlu şekilde yoğunlaştığına dikkat çeken Wulff, Avrupa'nın hiçbir ülkesinde bu kadar çok Türk vatandaşı, Türk asıllı vatandaşın yaşamadığını vurguladı. Almanya'nın, uzun süredir Türkiye'nin en önemli partneri olduğunu ifade eden Wulff, ihracatta 1, ithalatta ise 2. sırada yer aldığını belirtti.

Wulff, birçok Alman şirketinin Türkiye'ye yerleştiğini, burada memnun olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik dinamizmine katkıda bulunduğunu vurguladı. Wulff, 4,5 milyonu aşkın Alman'ın, Türkiye'ye tatil için geldiğini dile getirerek, “Türkiye'nin konukseverliğini, güzel doğasını ve zengin kültürel mirasını çok seviyorlar. Bu örnekler bize Türkler ile Almanların, diğer ülkede konuk, ev sahibi, komşu ve dost olduklarını gösteriyor, geçmişte. Bir arada yaşamak, birbirimizden öğrenmek, milletlerarası yakın ilişkinin önemli bir unsuru'' dedi. Ziyareti sırasında özellikle Türk-Alman Üniversitesinin temel taşını koyabilmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Wulff, bu üniversitenin, ilişkilerin öne çıkan projesi olacağını, bilimsel iş birliğinin yoğunlaşmasına katkı sağlayacağını söyledi. Wulff, böylece farklı bilimsel gelenekleri birleştirerek, birlikte eyleme geçebileceklerini dile getirdi.

Gül: Türkiye, Almanlar'ın yurdu gibidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile Çankaya Köşkün'de eşleriyle birlikte baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Wulff'un ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapmasından kıvanç duyduğunu dile getiren Gül, Alman Cumhurbaşkanı, eşi ve beraberindekilere ''hoşgeldiniz''

dedi. Gül, Almanya Cumhurbaşkanı'nın Ankara'nın yanı sıra İstanbul, Kayseri, Adana ve Tarsus'u ziyaret edecek olmasının da ziyarete verdiği önemi gösterdiğini

söyledi. Türkiye ile Almanya arasındaki bağların güçlü olduğunu belirten Gül, Almanya'da 3 milyona yakın Türk'ün yaşadığını, bunların yaklaşık 700 bininin de Alman vatandaşı olduğunu ifade etti.

Almanya'dan Türkiye'ye her yıl 4.5 milyon turist geldiğini anlatan Gül, ''Türkiye'de yerleşik çok sayıda Alman vatandaşı var. Artık Türkiye de onların yurdu gibidir'' diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir