Yabancı ülkelerin müdahale etme hakkı yok

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, 5 Nisan'da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine yabancı ülkelerin müdahale etme hakkının olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEZAR-İ ŞERİF - Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 5 Nisan'da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine yabancı ülkelerin müdahale etme hakkının olmadığını söyledi.

Karzai, Afganistan Milli Meclisi'nde yaptığı konuşmada, kendi yerine geçecek kişinin halkın oyu ile seçileceğini belirtti. 

Geçen 12 yıl içerisinde ülke çapında gerçekleştirdiği işlere değinen Karzai, bu dönemde basın özgürlüğü başta olmak üzere ziraat, eğitim ve buna benzer birçok konuda önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Karzai, ''Yıllardır devam eden savaşlarda hapis hayatı yaşayan Afgan kadınları da bizim dönemimizde özgürlüklerini elde etti'' dedi.

Amerika ile Afganistan arasındaki güvenlik anlaşmasının imzalanmamasının sebebini de açıklayan Karzai, ''Bizim Amerika'ya sunduğumuz şartların en önemlisi Amerikan askerlerin hiçbir Afgan vatandaşının evine istediği gibi girmemesi, sivilleri öldürmemesi idi. Bu durum halen devam ediyor. Bu yüzden anlaşma imzalanmayacak'' diye konuştu.

Ülkede yıllardır süren savaşa son verilmesinin gerektiğini dile getiren Karzai, her bir vatandaşın artık barış ve huzur istediğinin altını çizdi.

Karzai, Afganistan'a barışın gelmesinde komşu ülke Pakistan'ın da önemli rol oynayabileceğini ancak Pakistan devletinin böyle bir şeye her zaman karşı geldiğini aktardı.

Ülkedeki uluslararası barış gücünü de iki yüzlülükle suçlayan Karzai, terörü yok etme konusunda samimi olmadıklarını, birliklerin şimdiye kadar terör kamplarının bulunduğu sınır ötesi operasyon yapmadığını bildirdi.

Karzai, halihazırda Afganistan'daki güvenliğin yüzde 93'ünün Afgan güvenlik güçleri tarafından sağlandığını, güvenlik güçlerinin artık ayakta durabilecek duruma geldiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir