Yabancı yatırımcılara Türkiye'yi anlatacak

Ekonomi Bakanı Çağlayan Almanya'ya gidecek, Avrupa Ticaret Müşavirleri Konferansı'na katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya'ya yapacağı ziyarette, Avrupa Ticaret Müşavirleri Konferansı'na katılacak, Federal Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ve Federal Gıda, Tarım ve Tüketicinin Korunması Bakanı Ilse Aıgner ile görüşecek.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, ziyaret kapsamında ayrıca Türkiye'de yatırımı olan, yatırım yapmak isteyen Alman, Fransız, Avusturyalı ve Çek firmaların üst yöneticileriyle bir araya gelecek, Türkiye'nin partner ülke olduğu Fruit Logistica Uluslararası Meyve Sebze Ticaret Fuarı açılışına katılacak.

Türkiye'nin yatırım olanaklarını anlatacak

Çağlayan, Federal Almanya ziyareti kapsamında 7 Şubat 2012 tarihinde Berlin'de, Avrupa Bölgesel Ticaret Müşavirleri Konferansı'na katılacak. Avrupa ülkelerinde görev yapan 47 ticaret müşaviri ve ataşesinin katılacağı toplantıda, Euro bölgesi borç krizi ve Türkiye'ye yansımaları değerlendirilecek.

Aynı gün Berlin'de Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile de görüşecek olan Bakan Çağlayan, 8 Şubat 2012 tarihinde ise Federal Gıda, Tarım ve Tüketicinin Korunması Bakanı Ilse Aıgner ile bir araya gelecek.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sözkonusu ziyaret kapsamında, 8 Şubat 2012 tarihinde Türkiye'de yatırımı olan veya yatırım yapmak isteyen Alman, Fransız, Avusturyalı ve Çek firmaların üst yöneticileri ile bir araya gelecek. Sözkonusu görüşmelerde Türkiye'nin yatırımcılara sunduğu fırsatlar ile Türkiye'nin yatırım olanakları aktarılacak.

Fuarın açılışına katılacak

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin bu yıl partner ülke olarak katıldığı Fruit Logistica Uluslararası Meyve Sebze Ticaret Fuarı açılışına da katılacak. Türkiye fuara, Akdeniz İhracatçı Birliklerinin organizasyonunda bin 50 metrekarelik stand alanında 28 firma ile temsil edilecek, ayrıca 9 Türk firması da fuara bireysel düzeyde katılacak.

Dünyada uluslararası taze ürün sektöründe hasat öncesi teknolojiden, üretim, lojistik, pazarlama ve son satış noktasına kadar her aşamada önemli bir buluşma noktası olan Fruit Logistica Fuarı, firmalara daha geniş kesime ürünlerini tanıtma, iş fırsatları yaratma, bağlantılar kurma, mevcut iş ilişkilerini arttırma imkanları yaratıyor.

Türkiye, 2010 yılında Almanya'ya 228 milyon dolar tutarında yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye'nin bu ürünlerdeki ihracatında ilk üç ülke içinde yer alan Almanya, 2011 yılında da Türkiye'den 3,1 milyar dolarlık yaş meyve, sebze ve narenciye ithal etti.

Almanya'yla ticaret

Almanya geleneksel olarak Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. Bu ülke, Türkiye'nin ihracatında birinci sırada yer alırken, ithalatında ikinci sırada bulunuyor. 2011 yılında Almanya'ya ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında artarak 13,9 milyar doları aştı. 2011 yılında Almanya'dan yapılan ithalat ise bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 22,9 milyar dolar oldu. 2001 yılında yaklaşık 10 milyar dolar olan iki ülke dış ticaret hacmi, 2011 yılında 36,8 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'de 4 bin 789 Alman sermayeli firma faaliyette bulunuyor. Almanya, Türkiye'de kurulu yabancı sermayeli firma sayısı bakımından da birinci sırada yer alıyor. 2002 yılından 2011 yılının Kasım ayına kadar Almanya'dan Türkiye;ye yapılan doğrudan yatırımların tutarı ise 4,7 milyar dolar oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir