Yahudi yerleşim birimleri inşası durdurulmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ülke olarak Yahudi yerleşim birimleri inşasının tamamen durdurulmasından yana olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAMALLAH - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin Yahudi yerleşim birimleri inşasının, barış müzakerelerinin önünde engel teşkil ettiği için tamamen durdurulmasından yana olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Ramallah'taki başkanlık ofisinde yaptığı görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

İsrail ve Filistin'in barış müzakereleri süresinde karşılaşılan karmaşık sorunları çözmek için çaba harcamaları ve gerçekçi çözümler sunmaları gerektiğini ifade eden Hollande, "İsraillilere, Fransa'nın Yahudi yerleşim birimleri inşaatının tamamen durdurulmasından yana olduğunu ifade ettim. Çünkü yerleşim birimleri, barış müzakerelerinin ve iki devletli çözümün önünde engel teşkil ediyor" dedi.

Hollande, bir  Filistin devletinin kurulmasının önemine değinerek, "İsrail'in güvenliğinin en iyi teminatı, yaşayan demokratik birFilistin devletinin kurulmasıdır. Bu, benden önceki Fransa cumhurbaşkanlarının da dile getirdiği bir görüştür" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Hollande, sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail ve Filistin arasında barışın iki devletli çözümle sağlanacağını düşünüyoruz. Barış ve güven içinde yanyana yaşayan başkentleri Kudüs olan 2 halk ve 2 devlet. Filistin devleti, toprak değişimi ile 1967 sınırları gözetilerek kurulacak. Ayrıca tazminatlar için uluslararası bir mekanizma kurulmalı. Böylece yürütülen barış sürecinde sonuca varılabilir." 

Fransa'nın Filistinlilere destek amaçlı sunduğu maddi yardımı, başka bir devlete sunmadığını ifade eden Hollande, ülkesinin Filstin hükümetinin hazinesine destek için gelecek yıl "bağış konferansı" düzenleneme hazırlıkları içinde olduğunu kaydetti.  

"Yahudi yerleşim yerleri barış müzakerelerini sonlandırabilir"

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise "Batı Şeria ve doğu Kudüs'te İsrail'in inşa ettiği yerleşim yerleri, yerleşimcilerin düşmanca davranışları ve Kudüslülere yönelik tacizleri, binlerce esirin tutulması, barış müzakerelerini tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor ve hatta söz konusu unsurlar, süreç daha olgunlaşmadan sonlandırabilir" diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, bölgede "barış ve istikrarın garanti altına alınması, 1967'de başlayan işgali sonlandıracak olması" nedeniyle stratejik olarak gördüğü "barış seçeneğinde" ısracı olduğunu vurguladı.

Barış müzakerelerini yürüten ekiple yaptığı görüşmeye atıfta bulunan Abbas, İsrail tarafında bir kafa karışıklığı olduğunu, "esirleri" (İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular) serbest bırakmasına karşılık, Yahudi yerleşim yerleri inşa edebileceğini düşündüğünü, bunun yanlış  olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir