Yardım konusunda AB ve IMF ile anlaştık

Cowen, yardımın çerçevesine ilişkin görüşmelerde 'kurumlar vergisi oranının' anlaşmanın dışında tutulacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda Başbakanı Brian Cowen, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yardım planı konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Cowen, Maliye Bakanı Brian Lenihan ile düzenledikleri basın toplantısında, AB ve IMF ile prensipte anlaştıklarını, 3 yılı kapsayacak söz konusu yardımın borç sorunu ve bankacılık sektörünün toparlanması için kullanılacağını bildirdi.

Yardımın çerçevesine ilişkin görüşmelerin süreceğini kaydeden Cowen, kurumlar vergisi oranının söz konusu anlaşmanın dışında tutulacağını belirtti.

Maliye Bakanı Lenihan ise yardım tutarının 100 milyar euroyu bulmayacağını açıklarken, uluslararası haber ajanslarının AB kaynaklarına dayandırarak verdiği haberlerde, İrlanda'ya yapılacak yardımın 80-90 milyar euro olabileceği bildirildi.

AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankasından yetkililer, ekonomik durumu yerinde incelemek ve olası bir yardımın çerçevesini belirlemek amacıyla Dublin'e gelmişti.

Bütçe kesintisi planı yarın açıklanacak

Irish Times gazetesinde yer alan bir haberde İrlanda'nın bütçe açıklarını azaltmaya yönelik 4 yıllık planının yarın açıklanacağı ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu ve AB Komisyonu yetkilileri halen bir kurtarma planına ilişkin görüşmeler nedeniyle Dublin'de bulunuyorlar.

İrlanda Maliye Bakanı daha önce yaptığı açıklamalarda ülkesinin bir kurtarma fonuna ihtiyaç duymadığını dile getirse de bu açıklamalar piyasaları tatmin etmeye yetmemişti. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir