Yatırımcı dümeni eurodan çıkışa kırdı
Birçok analist euronun değer kaybetmesinin spekülatif olmadığını düşünüyor.
dunya.com
Euro Bölgesi'ndeki büyük yatırımcılar varlıklarını eurodan çekerek yelkenlerini dış piyasalara açtı.
Küresel piyaslarda eurodan çıkış sermayenin akışında büyük değişikliğe neden olurken, euronun hızla kan kaybetmesine, doların daha da güçlenmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülkeler de bu olağanüstü hareketin sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor.
Yüzde 22 değer kaybetti
Euro bir yıldan kısa bir sürede ABD para birimi dolara karşı yüzde 22 oranında değer kaybetti. Mart ayında euro dolar karşısında 1.05 ile son 12 yılın en düşük seviyesini gördü.
ECB Fed'i Fed sonbaharı bekliyor
Geçtiğimiz çarşamba günkü açıklamalardan sonra Amerikan Merkez Bankası (Fed) sonbaharda faizleri yükseltme sinyali verirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise faizleri sabit tutuyor. Böylesi bir kombinasyon euronun dolara karşı değer kaybetmesini baskılıyor.
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, birçok analist euronun değer kaybetmesinin spekülatörlerin bir oyunu olmadığını, büyük yatırımcının euro cinsi varlıklarından çıkışının euronun değer kaybetmesinde etkili olduğunu belirtti.
Dümeni ABD'ye kırdılar
Tommy Stubbington imzalı haberde, ECB ve Fed'in uyguladıkları para politikalarının Avrupalı yatırımcı ve mevduat sahipleri için adeta bir katalizatör görevi gördüğü belirtilerek,yatırımcıların daha fazla getiri için dümeni ABD'ye kırdığı ifade edildi.
'Sıcak patates' eurolar
Konuyla ilgili açıklama yapan J.P. Morgan Varlık Yönetimi'nden Roger Hallam, "Her şey paranın akışı ile ilgili. Ardı ardına euro basıldı ve basılıyor. Ancak basılan euroların hepsi "sıcak patates eurosu (Sıcak patates deyimi İngiliz kültüründe kaçmak/kurtulmak anlamına geliyor) " dedi.
Avrupa Merkez Bankası verileri incelendiğinde, ECB'nin Haziran ayında mevduat fazilarini negatife çekmesiyle birlikte Euro Bölgesin'den para çıkışının hızlandığı görülüyor. Çıkan para ile yatırımcının yabancı hisse ve tahvil piyasasına yöneldiği dikkat çekiyor. Uzmanlar bir kısım paranın İsviçre ve Danimarka'ya yöneldiğini belirtiyor.
APG Groep'den Harmen Geers, " Euro Bölgesi'nde faizler ve euro çok düşükken yatırımcının ABD ve İngiltere'deki devlet tahvillerine yönelmesi kadar doğal bir şey olamaz. " dedi.